StoryEditor

Miliónová hra na míle vzdialená

09.08.2002, 00:00
Futbalisti MŠK Žilina potvrdili v 2. predkole prestížnej Ligy majstrov (LM), akú úroveň má najvyššia slovenská súťaž v porovnaní s európskym priemerom. Zverenci trénera Leoša Kalvodu nedokázali prejsť cez švajčiarskeho majstra FC Bazilej a skončili tak svoju púť v LM ešte skôr ako v predchádzajúcich dvoch rokoch Inter Bratislava.

Slovenský majster si svoju cestu za vytúženým postupom prakticky zahatal na domácom trávniku, kde nevýrazným hosťom nedokázal streliť viac než jeden gól. V stredajšej odvete sa prekvapenie nekonalo a Žilina podľa očakávania cestu do 3. predkola súperovi nesťažila. Jednoznačné víťazstvo (3:0) dovoľuje švajčiarskemu celku stále snívať o miliónovej hre, pretože tím, ktorý postúpi do hlavnej časti LM, dostane minimálne 7 mil. CHF. Poslednou prekážkou v ceste za miliónmi bude pre zverencov trénera Christiana Grossa silný škótsky tím Celtic Glasgow. Ako je však známe, tímy, ktoré v 3. predkole neuspejú budú "odškodnené" tým, že budú účinkovať priamo v 1. kole Pohára UEFA.
O víťazstve v odvetnom stretnutí rozhodli domáci futbalisti dvomi gólmi už v prvom polčase. Ešte pred nimi však spálil šancu útočník MŠK Miroslav Nemec. "Keby mi vyšla moja šanca v úvode stretnutia, Bazileju by sme to oveľa viac skomplikovali. Takto sa to už ťažko hodnotí. Premrhali sme si najmä prvý zápas v Žiline, po ktorom sme mohli ísť do odvety s lepším výsledkom." Spokojný nebol po zápase ani najlepší hráč žilinského tímu v úvodnom zápase Miroslav Barčík. "Prehru by som nezvaľoval na neskúsenosť hráčov v mužstve, pretože niektorí už majú odohrané zápasy za slovenskú reprezentačnú dvadsaťjednotku, prípadne odohrali pár duelov v UEFA-Intertoto Cupe alebo dokonca v A-tíme Slovenska. Nemalo by sa nám stať, že v dvoch vzájomných zápasoch dostaneme štyri góly, z toho tri po individuálnych hrubých chybách," povedal strelec jediného gólu MŠK v úvodnom zápase. Kormidelník Leoš Kalvoda priznal, že súper bol v odvete jednoznačne lepší a že zaslúžene postúpil. "Som sklamaný z výsledku, súper nám dal lekciu z rýchlosti, v práci s loptou a vôbec nám nedal možnosť hrať našu hru. Zbytočne sme strácali v poli loptu, púšťali sme futbalistov švajčiarskeho tímu do nebezpečných kontier. Chcelo to hrať trošku rýchlejšie, priamočiarejšie, a nie voziť loptu po ihrisku, ako sme to niekoľkokrát v tomto zápase predviedli."
Je smutné, že v treťom predkole budú mať svojich zástupcov krajiny ako Bosna a Hercegovina či Cyprus, kým slovenský futbal budú reprezentovať v najprestížnejšej súťaži už len legionári v zahraničných kluboch.

Súhrn odvetných stretnutí LM

Bazilej (Švajč.) - Žilina (SR) 3:0 (2:0), góly: 12. a 50. Gimenez, 23. M. Yakin - prvý zápas 1:1, postupuje Bazilej, Jerevan (Arm.) - Din. Kyjev (Ukr.) 2:2 (1:2) - prvý zápas 0:4, postupuje Dinamo, Bobrujsk (Bielorus.) - Maccabi (Izr.) 0:1 (0:1) - prvý zápas 0:4, postupuje Maccabi, Kutaisi (Gruz.) - Sparta Praha (ČR) 1:2 (1:1) - prvý zápas 0:3, postupuje Sparta, Graz (Rak.) - Tiraspol (Mold.) 2:0 (0:0) - prvý zápas 4:1, postupuje GAK, APOEL Nikózia (Cyp.) - Maribor (Slovin.) 4:2 (2:1) - prvý zápas 1:2, postupuje Nikózia, Levski Sofia (Bulh.) - Skonto Riga (Lot.) 2:0 (2:0) - prvý zápas 0:0, postupuje Levski, Hibernians (Malta) - Boavista (Portug.) 3:3 (1:3) - prvý zápas 0:4, postupuje Boavista, Din. Bukurešť (Rum.) - FC Bruggy (Belg.) 0:1 (0:1) - prvý zápas 1:3, postupujú Bruggy, Legia Varšava (Poľ.) - Vardar Skopje (Maced.) 1:1 (1:0) - prvý zápas 3:1, postupuje Legia, Tirana (Alb.) - Bröndby Kodaň (Dán.) 0:4 (0:0) - prvý zápas 0:1, postupuje Bröndby, Partizan Belehrad (Juh.) - Hammarby IF (Švéd.) 4:0 (0:0) - prvý zápas 1:1, postupuje Partizan, NK Záhreb (Chorv.) - Zalaegerszeg (Maď.) 2:1 (2:0) - prvý zápas 0:1, postupuje Zalaegerszeg, Žel. Sarajevo (Bosna a Herceg.) - Lilleström SK (Nór.) 1:0 (0:0) - prvý zápas 1:0, postupuje Sarajevo.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 12:22