StoryEditor

Vajcia bez rizika

17.02.2002, 23:00

Varovanie pred vyššou konzumáciou vajec a výrobkov z nich zaznieva už dosť dlho a lekári tento spôsob ešte stále považujú za jednu z ciest za zdravím. Vajcia sa považovali za obávanú cholesterovú bombu. Ako však zistili americkí vedci zo štátnej univerzity v Kansase, všetko je trochu inak. Vajcia totiž obsahujú fosfátdylcholin, ktorý bráni vstrebávaniu cholesterolu v čreve, a tak vlastne aj rastu hladiny tuku v krvi. A keďže vajcia, okrem vysokého obsahu tukov, obsahujú aj viac bielkovín ako mlieko, ryby alebo mäso, ukazuje sa, že sú vlastne zdravé. Obsahujú totiž aj dôležité vitamíny A a E, B6 a B12, čím sa vlastne potvrdilo poznanie našich predkov, ktorí sa slepačími vajcami živili hojne, a keďže žili oveľa dlhšie ako časti našej populácie, asi mali aj dobrú hladinu cholesterolu, ktorú im však nikto nikdy nemeral.
Tento objav znamená aj nadväzné riešenia, keďže z novoobjavenej látky sa bude dať vyrobiť účinný liek na znižovanie cholesterolu, a to na báze prírodnej látky, čím by sa mohli podstatne obmedziť infarkty a cievne príhody. Vedci z Kansasu si objav, samozrejme, ihneď patentovali.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 12:39