StoryEditor

Schengenská hranica nehrozí

29.10.2002, 23:00

Pre predsedu Senátu ČR Petra Pitharta by bolo tragédiou, ak by na Slovensko po posledných parlamentných voľbách bol zostavoval vládu Vladimír Mečiar. "Potom by na moravsko-slovenskom pomedzí vznikla schengenská hranica a územie Slovenska by sa stalo nástupiskom pre nie dosť stabilné a nie dosť demokratické krajiny, ktoré zostali po ZSSR," uviedol vo svojom príspevku, ktorý v predvečer 28. októbra priniesol denník MF Dnes. Tento rok sa na 84. výročie vzniku ČSR môžeme pozrieť s dobrým svedomím: ten štát už nikdy nebude obnovený, ale Česi a Slováci budú s najväčšou pravdepodobnosťou žiť vedľa seba v priestore, ktorý bude hranice postupne rušiť aj v ľudskej mysli.
Pithart v príspevku vyjadril znepokojenie: "Na česko-slovenských hraniciach vzniká z českej vôle režim, ktorý nemá obdobu, lebo nie sme schopní hranicu ochrániť pred prenikaním bežencov." EÚ za to ČR kritizuje a preto buduje technické zariadenia, ktoré sťažia život ľuďom na oboch stranách hraníc. Pithart bol v Senáte proti návrhu zákona o štátnych hraniciach, napriek tomu, že vláda senátorov ubezpečila, že zákon treba "aby sa vlk (EÚ) nažral a koza zostala celá". Je pravdepodobné, že v dôsledku nového zákona o štátnych hraniciach sa prekračovanie hraníc medzi ČR a SR, mimo oficiálnych priechodov, znemožní najmä motoristom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:23