StoryEditor

V Británii ubúda milionárov

03.02.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Britská milionárska komunita stratila za posledné dva roky niekoľko svojich členov v dôsledku nestability trhov s cennými papiermi a prudkého poklesu technologických akcií. V rokoch 2000 až 2001 klesol počet ľudí, ktorí majú viac než 1 mil. GBP v likvidných aktívach, o 1,4 % zo 69 600 na 68 700. Podobne zasiahol vývoj hospodárstva aj ľudí hodnotených ako pomerne bohatí, to znamená, že vlastnia viac než 100 tis. GBP v aktívach.
Podľa výskumnej agentúry Datamonitor medzi najviac postihnutých sa rátajú tí, ktorí svoje prostriedky investovali do technologických akcií. Najbohatší využili na ochranu majetku možnosť diverzifikovať svoje investičné portfólio. Aj napriek poklesu počtu milionárov za posledné dva roky sa očakáva, že počet ľudí s likvidnými aktíva vyššími než 1 mil. GBP sa do roku 2006 zvýši na 100-tisíc. Najväčší nárast sa očakáva medzi pomerne bohatými. Podľa Datamonitoru nová generácia pomerne bohatých sa viac zaujíma o výkonnosť ako o daňové raje. Očakáva sa, že britskí milionári budú mať dostatok likvidity a budú s peniazmi zaobchádzať tak, ako to robil americký filantrop John Paul Getting Jr.
Očakáva sa, že v najbližších rokoch vzrastie počet moslimských milionárov. Podľa odhadov Datamonitoru je vo V. Británii približne 5 400 pomerne bohatých moslimov, ktorých potenciálne likvidné aktíva dosahujú 3,6 mld. GBP. Agentúra očakáva, že zvýšenie povedie k dopytu po islamských bankových službách v krajine. Veľká medzera existuje v islamskom finančníctve a hypotekárnych produktoch. Britské banky už z historického hľadiska neposkytovali dostatok služieb pre moslimov. Toto sa má však v krátkej budúcnosti zmeniť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 00:07