StoryEditor

Francúzsky premiér Jospin predstavil svoj volebný program

18.03.2002, 23:00

Francúzsky premiér Lionel Jospin včera predstavil svoj program pre prezidentské voľby, v ktorých zvedie finálový duel s terajším prezidentom Jacquom Chiracom. Vo svojom programe z názvom Zaväzujem sa, Jospin prezentuje 10 hlavných záväzkov, ktoré si vyžiadajú náklady 26 miliárd eur. V prípade, že voliči dajú dôveru práve jemu, Jospin sľubuje: V roku 2007 nebude vo Francúzsku ani jeden bezdomovec a v rovnakom čase bude v krajine o 900 000 nezamestnaných menej. Okrem toho socialistický kandidát sľubuje pre 18- až 25-ročných zníženie bytovej dane na polovicu, všetci Francúzi budú tiež platiť nižšie dane z príjmov. "Je to projekt jedného socialistu, je to projekt pre Francúzsko," vyhlásil Jospin včera v Paríži.
Jednou z hlavných tém prezidentskej kampane bude bezpečnosť a boj proti kriminalite. Jospin sa v programe vyslovil za skončenie s "beztrestnosťou" pre mladistvých delikventov. Francúzom ponúka "národnú zmluvu o bezpečnosti", ktorá by začala platiť ihneď po jeho nástupe do Elyzejského paláca. "Odmietam beztrestnosť: každý trestný čin musí byť potrestaný. Voči zločinu treba byť tvrdý, rovnako ako proti jeho príčinám. Treba uviesť do súladu represiu a prevenciu," píše vo svojom programe.
Jospinov program, ktorého niektoré body možno označiť za málo realistické, málokoho prekvapil. Najmä jeho podstatná časť, venovaná bezpečnostným otázkam, je reakciou na útoky prezidenta Chiraca. Keď sa nedávno "prevalili" štatistické informácie, podľa ktorých od roku 1997, keď k moci nastúpila Jospinova vláda, stúpla rapídne zločinnosť, bola to "voda na mlyn" pre pravicovú opozíciu. "Bezpečnosť je v mojich očiach základnou otázkou. Ukazovatele zločinnosti za uplynulých päť rokov stúpli viac ako o 16 percent. Ak existuje nejaká oblasť, kde naivita nemá čo hľadať, tak je to práve bezpečnosť," povedal prezident minulý týždeň v interview pre denník Le Figaro. Bokom nezostala ani kritika ekonomickej politiky ľavicovej vlády. Zatiaľ čo v roku 1995 bolo Francúzsko v EÚ na siedmom mieste v tvorbe HDP na obyvateľa, v roku 2001 sa ocitlo až na dvanástom mieste -- predbehlo iba Španielsko, Portugalsko a Grécko. "Francúzsko je dnes na zlej ceste," píše Chirac vo svojom programe nazvanom, ako inak, Moje záväzky voči Francúzsku. "Rovnako ako vy, nie som spokojný so situáciou vo Francúzsku po päťročnom vládnutí ľavice," hovorí Chirac a kritizuje, že dnes je štát menej aktívny, menej silný, menej bezpečný, menej moderný.
Pozorovatelia právom hovoria, že programy oboch kandidátov, ktorí majú ako jediní šancu postúpiť aj do druhého kola prezidentských volieb (5. mája), sú si viac ako podobné. Jediný rozdiel je azda len v tom, že Chiracova volebná brožúrka má 24 strán a vyšla v náklade 12 miliónov exemplárov, zatiaľ čo Jospinov program má až 40 strán, ale iba osemmiliónový náklad. Pre voličov budú rozhodujúce aj iné veci, ako konkrétne programy a sľuby. Chiracovým mínusom sú početné finančné a korupčné aféry, napriek tomu je Francúzom, a najmä Francúzkam, sympatickejší. Podľa prieskumu agentúry Sofres by až 23 percent Francúzok rado strávilo večer so "sexi" Chiracom, iba 15 percent voličiek by si na rande vybralo Jospina. Zatiaľ čo v obľúbenosti medzi ženami ich delí priepasť, v globále idú do volieb s vyrovnanými silami. Podľa najnovších prieskumov by v druhom kole získal Jospin 51 a Chirac 49 percent hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:05