StoryEditor

PSA mohli presvedčiť aj odbory

21.01.2003, 23:00

Okrem už široko medializovaných dôvodov, pre ktoré sa koncern PSA Peugeot Citroen rozhodol postaviť montážny závod práve na Slovensku, mohla zavážiť aj sociálno-politická stabilita. Pre HN to povedal riaditeľ poradenstva a podpory podnikania Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Anton Bonko. Upozorňuje pritom na rozdiel medzi silou odborových organizácií v Poľsku a na Slovensku.
"Pravdu povediac, takýto názor nemôžeme vylúčiť. Odbory sú však známe svojou medzinárodnou solidaritou. A francúzske obzvlášť. Je prakticky istá vec, že odborári z Peugeotu i Citroenu prídu našim kovákom poradiť, ako na vec," reagoval hovorca Konfederácie odborových zväzov SR Ľubomír Čierny.
Tak odbory, ako aj komora hodnotia rozhodnutie francúzskeho koncernu jednoznačne pozitívne. Podľa Bonka však len zahraničný kapitál problémy slovenského hospodárstva vyriešiť nedokáže. Pripomína, že výšenie podielu firiem viazaných na automobilový priemysel robí ekonomiku citlivejšou na vývoji konjunktúry na trhu. "Ak zaspíme dobu a nebude sa viac orientovať aj na využitie výsledkov vedy a techniky, hrozí nám, že sa staneme len montážnou dielňou Európy," povedal. Vstup francúzskej automobilky ešte viac podľa neho zväčší priepasť medzi hospodárskym rozvojom západnej časti Slovenska a zvyšnými regiónmi.
"Bolo by síce ešte lepšie, keby ho postavili niekde na východe Slovenska, kde je veľká nezamestnanosť, ale na druhej strane si uvedomujeme, že ekonomické zákonitosti sú neúprosné. Hlavné slovo tu objektívne mal, i musel mať, investor," povedal Čierny.
(Viac v rubrike Domov)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:45