StoryEditor

Argentína presadzuje redukovaný štátny rozpočet

18.12.2001, 23:00

Argentínsky minister hospodárstva Domingo Cavallo sa usiluje presadiť v Kongrese redukovaný štátny rozpočet na rok 2002, ktorý sa považuje za zúfalý pokus zachrániť krajinu pred úverovým defaultom. D. Cavallo zverejnil nový návrh rozpočtu v pondelok. Tento návrh žiada zníženie výdavkov až o 20 %, čo by malo presvedčiť veriteľov, aby Argentíne poskytli nové úvery. Vláda sa na tento krok odhodlala v dôsledku vysokého dlhu, ktorý dnes dosahuje asi 132 mld. USD. Znížené výdavky v rozpočte by mali vytvoriť aj cestu pre dlho diskutovaný úverový swap s argentínskymi investormi, ktorý by mal zase zabezpečiť vyrovnané rozpočtové hospodárenie. Avšak návrh musí prejsť ešte v Kongrese, v ktorom však má väčšinu Peronová strana, a tá škrty vo výdavkoch odmieta. Verejnosť je pobúrená a o znižovaní výdavkov nechce ani počuť. Najpodráždenejšie však reagujú tí najchudobnejší.
Podľa návrhu D. Cavalla by sa mali výdavky Argentíny zredukovať zo 48 mld. USD na 39,6 mld. USD. Rozpočet je pritom vytvorený ako vyrovnaný, čo je podľa ministra náznak toho, že krajina sa snaží udržať vyrovnané hospodárenie. D. Cavallo dúfa, že Kongres schváli rozpočet čo najrýchlejšie, aby krajina získala úver od Medzinárodného menového fondu (MMF) ešte do konca tohto roka. To by však znamenalo, že Kongres musí zasadnúť ešte tento týždeň a schváliť navrhovaný rozpočet. To však bude pre odmietavý postoj opozície len veľmi ťažké. "Úsporné programy iba zhoršili situáciu v krajine," povedal Jose Luis Gioja, ktorý je vedúcim senátorom Peronovej strany. Návrh rozpočtu D. Cavalla predpokladá zníženie platov štátnych zamestnancov o 13 %, avšak vianočné odmeny by sa vyplatili. Takisto by sa mali zmierniť obmedzenia na výber hotovostných peňazí z bánk, ktoré vláda zaviedla pred dvoma týždňami.
Minulý týždeň v piatok zaplatila Argentína splátku 700 mil. USD zo svojho národného úveru. Úverový default, ktorý hrozí Argentíne, by spôsobil pozastavenie všetkých budúcich finančných podpôr z MMF. To by v krajine spôsobilo totálny chaos. Pokiaľ však nebude schválený rozpočet, existujú pochybnosti, či Argentína skutočne dokáže dotiahnuť do konca medzinárodný úverový swap. Ten by mal zmeniť doterajšie dlhopisy za nové, ktoré by však boli dlhodobé a s nižšou úrokovou sadzbou. Aby krajina dokázala splácať úvery, D. Cavallo už v minulosti znížil verejné výdavky a tlačil na penzijné fondy, aby nakupovali štátne dlhopisy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:37