StoryEditor

Stručne

16.01.2003, 23:00

Americký prezident George W. Bush pripravil hospodársky plán za 674 mld. USD zameraný na povzbudenie ekonomiky USA. Balík opatrení "zamestnanosti a rastu" má oživiť americkú ekonomiku pomocou zvýšenia výdavkov spotrebiteľov, podpory investícií, ktoré vytvoria pracovné príležitosti. Plán zahŕňa aj zrušenie dane z dividend.

Podielnici Reštitučného otvoreného podielového fondu, ktorý vznikol transformáciou Reštitučného investičného fondu, a. s., požiadali do konca minulého roka o vyplatenie 1,242 miliardy podielov v celkovej hodnote takmer 2 mld. Sk. "Hodnota majetku pripadajúca na jeden podiel predstavovala 1,609 Sk," uviedol pre agentúru SITA hovorca spoločnosti J&T Maroš Sýkora. Približne polovicu vyplatených podielov vlastnilo konzorcium pozostávajúce z firiem patriacich do skupín J&T a Istrokapitál, ktoré vrátilo 27 % všetkých podielov.

Americká poisťovnícka a finančná spoločnosť Conseco Inc, zaťažená dlhom vo výške 6 mld. USD, 18. 12. požiadala o ochranu pred veriteľmi a pokúša sa o reštrukturalizáciu svojich aktivít. Ide tak o tretí najväčší bankrot v americkej histórii. Žiadosť o ochranu, ktorú analytici a ratingové agentúry už nejaký čas očakávali, ukončila niekoľko mesiacov rokovaní firmy s bankami a držiteľmi dlhopisov, ktorí na ňu začiatkom roka 2002 vyhlásili cross-default.

BCPB predbežne navrhuje od 8. 1. vylúčiť z voľného trhu 30 emisií cenných papierov. Od budúceho roka chce burza vylúčiť z trhu akcie tých spoločností, ktoré si do 1. 1. nesplnia informačné povinnosti za 1. polrok 2002 predložením správy o hospodárení. Vyplýva to z údajov zverejnených BCPB. Medzi emisiami, ktoré predbežne navrhuje na vylúčenie, sú aj akcie Dopravnej poisťovne, Hydrostavu a Krupinskej mliekarne.

Do Garančného fondu investícií (GFI) budú obchodníci s cennými papiermi platiť v roku 2003 ročný príspevok od 2 500 do 35 000 Sk.

FNM neuznáva úroky z omeškania za dlhopisy vyplatené v čase od 1. 1. do 31. 12. 2001. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré poskytla hovorkyňa FNM Tatiana Lesajová. FNM zároveň občanov upozorňuje na možnosť zneužitia ich osobných údajov a nimi podpísaných dokumentov získaných pod uvedenou zámienkou tretími osobami.
Nemecký kancelár Gerhard Schröder oznámil plány zavedenia 25 % dane z úrokov z bankových úspor, ako aj ponuku na daňovú amnestiu, ktorá by mohla prilákať späť do krajiny financie vo výške viac ako 100 mld. eur, zadržiavané v zahraničí.

Slovenská ratingová agentúra, a. s., v spolupráci s ING Bank spustila službu Fund scoring. Slovenské podielové fondy tak môžu pomocou Fund scoringu v rámci svojho hodnotenia získať maximálny počet 5 hviezdičiek. Ich účelom je pomôcť investorom zlepšiť orientáciu na investičnom trhu. Pri hodnotení podielových fondov analytici berú do úvahy 4 základné kritériá, výnosovosť fondu, kolísanie výnosov, trhový podiel fondu, ako aj rating spoločnosti. Výnosové kritériá pritom z celkového hodnotenia predstavujú zhruba 70 %, zvyšok ovplyvňujú ostatné kritériá. Podobný produkt fund scoringu na Slovensku prezentuje i CRA Rating Agency.

Crédit Agricole, francúzska banka, ponúkla 56 eur za každú akciu konkurenčnej banky Crédit Lyonnais. Chce tak vytvoriť nový silný subjekt na európskom trhu, ktorý bude schopný konkurovať banke BNP Paribas. Súboj o kontrolu nad Crédit Lyonnais nabral nové obrátky 6. 12. 2002, keď konkurenčná Crédit Agricole zvýšila svoj podiel v tejto francúzskej banke. Pred začiatkom regulárneho obchodovania zaznamenali makléri veľký objem obchodov s akciami Lyonnais.

Objem výberu peňazí z amerických akciových fondov presiahol podľa odhadov investičnej banky Merrill Lynch objem peňazí vložených do týchto fondov za posledných 5 mesiacov do októbra 2002 o 150 mld. USD. Za október to bolo približne 20 mld. USD. Pokračuje tak trend, kedy sa znižuje objem spravovaných prostriedkov nielen poklesmi trhov, ale aj odlevom prostriedkov investorov.

Moody's Investors Service, medzinárodná ratingová agentúra, začala proces revízie ratingov holandskej finančnej spoločnosti ING Groep N. V. a poisťovne ING Verzekeringen N. V. s možnosťou ich zníženia. Moody's Investor Service zmenila výhľad ratingového hodnotenia finančnej sily rakúskej banky Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) C+ na stabilný z negatívneho a rovnako znížila ratingy nemeckej Commerzbank AG. Dôvodom bolo zníženie potenciálu dosahovania príjmov, ktoré súvisí s oslabením prevádzok v oblasti investičného bankovníctva a správy aktív, ako aj pokles rezerv.

Standard Life, najväčšia európska spoločnosť v oblasti životného poistenia, zaznamenala v minulom obchodnom roku 23-percentný rast tržieb. Spoločnosť so sídlom v Škótsku však 10. decembra 2002 uviedla, že tržby v roku 2003 zasiahne pokračujúci pokles akciových indexov. Klesajúce ceny akcií, v ktorých majú poisťovne väčšinu svojich investícií, znižujú ich zisky. Standard Life má 57 % svojich aktív v cenných papieroch.

Slovenská poisťovňa, a. s., bude pôsobiť od roku 2003 na poistnom trhu pod názvom a. s. Allianz -- Slovenská poisťovňa. Zmení sa aj názov internetovej stránky SP na www.allianzsp.sk. Fúziu Slovenská poisťovňa, a. s., a Allianz poisťovňa, a. s., schválili akcionári SP na mimoriadnom valnom zhromaždení 12. decembra 2002. Konečná cena za predaj štátneho podielu v SP bola o necelé 3 mil. eur nižšia, ako predbežná cena 144,925 mil. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:18