StoryEditor

Umelý problém

09.05.2002, 00:00

Zdravotníctvo aj jeho veritelia čakajú už prinajmenšom rok na oddlženie, ktoré im sľúbila vláda z privatizačných príjmov FNM. Vyhlásenie Asociácie dodávateľov liekov, že v nedávnom uznesení vlády o rozdelení príjmov z privatizácie SPP "sa neobjavili sľúbené peniaze pre rezort zdravotníctva", v kombinácii s konštatovaním viceprezidenta tejto asociácie Sína Niku, že to prekvapilo aj ministra zdravotníctva Romana Kováča, vyvolalo ich hlasité protesty. Neupokojilo ich ani zistenie S. Nika, že "náhradným riešením majú byť zdroje z FNM, ktoré však ešte musí nejakým spôsobom schváliť parlament". V podstate je to umelo vyrobený problém, aj keď prekvapenie ministra Kováča je hodné pozornosti.
Vlastníkom akcií SPP bol FNM. Peniaze z ich predaja sú teda príjmom FNM. O použití všetkých príjmov FNM rozhoduje Národná rada -- nie "nejakým spôsobom", ale podľa tzv. privatizačného zákona. V ňom je uvedené, že príjmy a výdavky FNM nie sú súčasťou štátneho rozpočtu. Na použitie prostriedkov FNM na vybrané účely, presne vymedzené týmto zákonom, je však potrebný súhlas vlády. Medzi vybranými účelmi je aj doplnenie zdrojov zdravotníctva. Vláda súhlasila s použitím 3,685 miliardy korún z rozpočtu FNM už uznesením z júna 2001. V doplnku k návrhu rozpočtu FNM na tento rok, ktorý teraz predkladá FNM na schválenie parlamentu, je táto suma pre zdravotníctvo uvedená. Iná vec je, že nefiguruje v uznesení vlády o rozdelení prostriedkov špeciálne z predaja SPP. Toto uznesenie však nie je pre FNM záväzné, má len formu odporúčania. Inými slovami -- zákon vláde umožňuje podmieniť svojím súhlasom rozdelenie prostriedkov v rozpočte FNM na vybrané účely, ale neumožňuje jej určiť, či to má byť z výnosov z predaja akcií SPP alebo z iného príjmu FNM. To, že vláda nedávno rokovala špeciálne o rozdelení výnosov FNM z privatizácie SPP alebo predtým z privatizácie jednotlivých bánk, možno zdôvodniť len potrebou vzájomnej koordinácie financovania jednotlivých rezortov.
Výnosy z predaja Transpetrolu, SPP alebo bánk, sa dali v minulom roku, pri zostavovaní rozpočtu FNM na tento rok, predpokladať len približne. Ich presný objem je známy až po uzatvorení záväzných privatizačných zmlúv. Výnos z predaja akcií SPP tvorí tri štvrtiny tohtoročných očakávaných príjmov FNM. Je teda pochopiteľné, že FNM po podpise zmluvy o predaji akcií SPP, keď už bola známa presná výška ich ceny, predložil vláde a parlamentu upravený návrh rozpočtu na tento rok. Prezident FNM Jozef Kojda tvrdí, že do predpokladaného termínu nabehnutia príjmov z predaja akcií SPP bude mať FNM aj ďalšie príjmy: z predaja akcií Transpetrolu, piešťanských kúpeľov a do volieb očakáva aj príjem z predaja akcií troch rozvodných energetických závodov. Obavy rezortu zdravotníctva a jeho veriteľov, že ak nedostanú peniaze z predaja akcií SPP, dostanú ich oveľa neskôr alebo vôbec, sú teda aj z tohto hľadiska neopodstatnené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:16