StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

29.05.2002, 00:00

Die Tageszeitung
Opätovne rozhodli Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) prezidentské voľby v tejto juhoamerickej krajine. Pred štyrmi rokmi pozvali rebeli do pralesa kandidáta konzervatívcov Andrésa Pastranu, čím signalizovali ochotu rokovať. Pastrana zvíťazil a začal s gerilami hrať tri roky trvajúce diplomatické divadlo, v ktorom ani jedna strana neustúpila. S ich stratégiou predbehnúť Pastranu a vyprovokovať ukončenie mierových rozhovorov sú FARC zodpovedné za terajšie víťazstvo pravicového radikála Álvara Uribeho. (Volebné víťazstvo pre zbrojenie, Gerhard Dilger, 28. 5.)

Haarec
Ako sa očakávalo, operácia Obranný štít síce nezastavila samovraždené útoky, ale do značnej miery znížila možnosti aktivity palestínskych teroristov. Išlo o demonštrovanie sily izraelských ozbrojených síl a ich spôsobilosti dosiahnuť takýto výsledok. (Palestínska scéna sa začína meniť, Moše Arens, 28. 5)

The Spectator
Američania majú prirodzené právo pýtať sa, či milióny dolárov investované do FBI a CIA majú vôbec nejaký zmysel. Ale odsudzovať prezidenta za to, že nezakročil na základe niekoľkých nejasných varovaní, je v lepšom prípade ignorantstvom a v horšom nevkusnou snahou demokratov získať politické body pred voľbami do Kongresu. Je to rovnaké, ako keby niekto očakával, že obyvatelia Londýna budú dopredu vedieť, kedy a na ktorej ulici sa ich niekto pokúsi prepadnúť. Bushova vláda teraz cíti povinnosť zverejňovať varovania pred útokmi takmer denne. "Nie je otázkou, či, ale kedy dôjde k ďalšiemu útoku," povedal americký viceprezident Dick Cheney. (Neviňte Busha, editorial, 25. 5.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:29