StoryEditor

Všetci budeme digitálnymi spotrebiteľmi

28.01.2003, 23:00

Generálny riaditeľ spoločnosti Intel Craig Barrett povedal, že technologické inovácie sú v znamení bezdrôtového pripojenia, dajú ľuďom väčšiu slobodu komunikácie, prístupu k informáciám a zábave kedykoľvek, z kadekoľvek a z akéhokoľvek zariadenia.
"Bezdrôtové pripojenie je ďalším logickým vývojom spotrebnej elektroniky," povedal Barrett na Medzinárodnom veľtrhu spotrebnej elektroniky 2003 (CES), kde dnes tiež vystúpi s prejavom. Barrett bude popisovať technologické sily, ktoré určujú vývoj trhu, priemyslové inovácie, ktoré odpútajú spotrebiteľov od káblov, a potrebu dosiahnuť spoluprácu medzi výpočtovými a elektronickými zariadeniami v domácnosti.
"Všetci spotrebitelia budú digitálnymi spotrebiteľmi," povedal Barrett, keď vysvetľoval, že celosvetový prechod na digitálne technológie je určovaný osobnými počítačmi, rozširovaním digitálnych zariadení a obsahu, rýchlym zavádzaním širokopásmových a bezdrôtových technológií a prebiehajúcim rozvojom internetu. "Mladí ľudia, ktorí vyrástli s výkonnými domácimi počítačmi, mobilnými telefónmi a internetom, vstupujú teraz na trh ako digitálni spotrebitelia. Sú prepojení technológiou, ktorá prechádza ich životmi a obohacuje ich o možnosti, ktoré predchádzajúce generácie nezažili."
Títo digitálni spotrebitelia, ktorí vyrástli v ére rýchlo postupujúcich technologických inovácií, od budúcich zariadení očakávajú viac.
VIAC MOBILITY
"Spotrebitelia budú priťahovaní k zariadeniam, ktoré im dávajú väčšiu mobilitu, produktivitu a štýl, a k novým spôsobom, ako si užívať digitálnu hudbu, filmy, fotografie a hry na rôznych miestach," povedal Barrett. "Odpútanie spotrebiteľa od káblov minimalizuje fyzické spojenia a inšpiruje predstavivosť ľudí pri objavovaní nových spôsobov, ako pracovať, žiť a hrať sa s ľahko použiteľnou technológiou."
Na urýchlenie procesu využitia bezdrôtovej technológie uvádza Intel kremíkové čipy s väčšími možnosťami a vytvára nové počítačové a komunikačné architektúry.
"Táto vývojová práca povedie k vytvoreniu plne bezdrôtových digitálnych zariadení pre širšiu skupinu užívateľov, ktorým poskytnú viac príležitostí," povedal Barrett a dodal, že v budúcnosti budú všetky zariadenia poskytovať komunikačné a výpočtové funkcie. "Spotrebitelia chcú, aby technológia bola k dispozícii kedykoľvek a kdekoľvek," povedal Barrett, že od uvedenia koncepcie rozšíreného PC (Extended PC) pred dvoma rokmi na veľtrhu CES sa výkonné počítače s pripojením k internetu a široký rad nových digitálnych produktov ako digitálne kamery, prehrávače MP3 a vreckové počítače (PDA) stali realitou pre spotrebiteľov po celom svete.
POZÍCIA PC
"PC je naďalej najvýkonnejším a najflexibilnejším zariadením, ktoré je zákazníkom k dispozícii, stále sa vyvíja a ponúka nové možnosti," povedal Barrett. "Počítače sa pomaly odpútavajú od káblov, sú do nich integrované bezdrôtové technológie, ktoré ponúka užívateľovi väčšiu slobodu a flexibilitu."
Barrett povedal, že v prvej polovici tohto roku uvedie Intel mobilnú technológiu Intel Centrino pre notebooky. Tá obsahuje zabudovanú technológiu bezdrôtovej siete a vlastnosti umožňujúce dlhšiu výdrž batérií, tenšie a ľahšie riešenie notebookov a vynikajúci mobilný výkon. "Mobilná technológia Intel Centrino prinesie notebookom viac komunikačných schopností," povedal Barrett. V nadväznosti na nedávne uvedenie technológie Hyper-Threading (HT) Barrett povedal, že Intel bude do stolných počítačov naďalej prinášať inovácie. Riešenia osobných počítačov sa rozširujú o bezdrôtovú funkčnosť, ktorá umožní zákazníkom prehliadať si obrázky, púšťať si hudbu a video kdekoľvek v domácnosti. Technológia HT, ktorá je k dispozícii v procesore Intel Pentium 4 na 3,06 GHz, umožňuje novej triede stolných počítačov simultánne spracovávať niekoľko počítačových aplikácií, napríklad hrať realistické hry a zároveň vypaľovať CD, alebo nechať bežať vyhľadávač vírusov a zároveň spracovávať rodinné fotografie.
TECHNOLÓGIA
Technológia Intel XScale je treťou architektúrou spoločnosti Intel, ktorá spája komunikačné a výpočtové možnosti v jedinom zariadení. Technológia XScale vytvára podmienky pre nové mobilné telefóny, vreckové počítače a nové typy vreckových zariadení ako osobné prehrávače médií a inteligentné displeje. Inteligentné displeje sú bezdrôtové LCD displeje, ktoré pri pripojení k základnému počítaču slúži ako monitor a po odpojení sa z nich stane mobilný monitor, ktorý prostredníctvom technológie bezdrôtovej siete LAN 802.11b pristupuje k informáciám a aplikáciám v stolnom počítači.
Barrett povedal, že vďaka pokroku softwarových a bezdrôtových technológií budú tieto architektúry a zariadenia prepojené a budú spolu hladko spolupracovať.
V roku 2003 sa bude Intel usilovať o užšiu spoluprácu medzi vedúcimi spoločnosťami počítačového a elektronického odvetvia, aby podporil nástup digitálnej domácnosti, kde počítačové a elektronické zariadenia jednoducho a ľahko spolupracujú. Táto spolupráca a riešenie ochrany obsahu sú dôležitými predpokladmi digitálnej domácnosti, kde budú môcť spotrebitelia vytvárať a distribuovať vlastný obsah a kupovať a distribuovať komerčný obsah vo vnútri domácnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:41