StoryEditor

Daily Mirror: Nik nemá červenšiu tvár ako Seaman

18.10.2002, 00:00

Najväčší favoriti našej kvalifikačnej skupiny v boji o postup na ME 2004 Turecko a Anglicko mali v stredu večer potvrdiť svoje ambície na domácich trávnikoch. Podarilo sa to len hráčom z krajiny polmesiaca, ktorí bez problémov deklasovali Lichtenštajnsko 5:0. Prekvapujúci bod (2:2) si však z britských ostrovov odnieslo Macedónsko.
V druhom kvalifikačnom zápase v priebehu piatich dní už nemali anglickí futbalisti toľko šťastia ako v Bratislave, keď ich priemerný výkon v domácom zápase s Macedónskom tentoraz stačil len na jeden bod (2:2). Najväčší podiel viny na neúspechu Erikssonovho tímu má podľa anglických novinárov a fanúšikov brankár David Seaman, ktorý mal prsty v oboch góloch. Ten prvý dokonca dostal priamo z rohového kopu. Senzačnú a prekvapujúcu remízu hráčov Albiónu videl na vlastné oči aj kormidelník slovenskej reprezentácie Ladislav Jurkemik. "Angličania hrali v tomto stretnutí lepšie ako v sobotu na Tehelnom poli. Macedónci sa vytiahli, predviedli dobre organizovanú hru, hrali veľmi sústredene až do záverečného hvizdu, a preto je remíza spravodlivá. Na margo balkánskeho tímu by som chcel ešte poznamenať, že sa na jeho hre pozitívne odzrkadlilo pôsobenie viacerých jeho hráčov v kvalitných európskych mužstvách. Macedónci si dosť verili a napokon odohrali s favoritom rovnocennú partiu. Konečná remíza 2:2 otvára šancu na druhé miesto v skupine nielen nám, ale i Macedónsku. Naša štvorbodová strata na Anglicko nie je pri troch bodoch za víťazstvo až taká priepastná. Musíme však v najbližších stretnutiach bodovať naplno." Slovenská reprezentácia sa v kvalifikácii najbližšie predstaví 29. marca 2003 v Macedónsku, a potom 2. apríla odohrá domáci duel s Lichtenštajnskom. "Náš zápas s Macedónskom je ešte ďaleko, dovtedy sa môže všeličo stať, preto sa mi ťažko vyjadruje, čo by mohlo na tohto súpera platiť," poznamenal Jurkemik. Stredajší zápas v Southamptone poznačilo nešportové gesto Angličanov, ktorí odmietli podať po súboji Macedóncom ruky. "Tento fakt som si nevšimol, lebo už som bol na odchode zo štadióna a musel som sa rozlúčiť s našimi sprievodcami. Zaujímavé však bolo, že anglické publikum sa správalo podobne ako bratislavské. Napríklad, keď vhadzoval aut strelec prvého gólu Šakiri, diváci bučali... Na tému rasizmu som hovoril s funkcionármi anglickej asociácie a potvrdili mi, že s takýmito prejavmi majú problémy aj v stretnutiach Premier League."
V druhom zápase našej skupiny nedali tureckí futbalisti žiadnu šancu Lichtenštajnsku a po víťazstve 5:0 si upevnili prvé miesto v tabuľke 7. skupiny.

Ohlasy anglických médií
BBC -- V internetovej ankete na internetovej stránke BBC sa veľká väčšina z takmer 16 000 hlasujúcich vyjadrila za to, aby David Seaman ukončil svoju reprezentačnú kariéru. Až 81 percent respondentov si želá jeho vyradenie z národného tímu, za jeho zotrvanie hlasovalo 19 percent fanúšikov. BBC si všimlo aj fakt, že Beckham a spol. odmietli podať Macedónčanom po zápase ruky.
Daily Mirror -- Hlavný titulok na zadnej strane štvrtkového vydania hlási: "Morská choroba" a zápas s Macedónskom označuje za jeden z najhorších večerov anglického futbalu. "Nik nemá červenšiu tvár ako Seaman." V samotnom úvodníku športovej rubriky autor píše, že po 75 zápasoch v národnom tíme nastal čas, aby sa Sven Göran Eriksson rozlúčil s brankárom Davidom Seamanom.
The Guardian -- Denník vybral k svojmu štvrtkovému úvodníku titulok: "Pardón, ale Seaman musí odísť." Autor píše, že viera v skúsenosti je jedna vec, ale nastal čas jasne povedať, že Seamanova schopnosť reagovať na dlhé vysoké lopty je vážny problém.
The Sun -- Aj podľa anglického bulváru bol najhorším hráčom Albiónu gólman David Seaman, ktorý dostal v hodnotení štvorku. Najvyššiu známku -- osmičku -- si vyslúžil David Beckham.

7. skupina: Turecko -- Lichtenštajnsko 5:0 (3:0), góly: 81. a 90. Serhat Akin, 7. Okan Buruk, 14. Ümit Davala, 23. Ilhan Mansiz, Anglicko -- Macedónsko 2:2 (2:2), góly: 14. Beckham, 36. Gerrard -- 11. Šakiri, 25. Trajanov, ČK: 90.+ Smith (Ang.)

1. Turecko 3 3 0 0 10:1 9
2. Anglicko 2 1 1 0 4:3 4
3. Macedónsko 3 0 2 1 4:5 2
4. Lichtenštajnsko 2 0 1 1 1:6 1
5. SLOVENSKO 2 0 0 2 1:5 0

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 06:21