StoryEditor

Servis - Príjem z nebytových priestorov v dome

16.12.2002, 23:00

Príjem z nebytových priestorov v dome
Bytový dom v Bratislave má dva vchody. V prvom vchode -- v polovici bytového domu -- sa prenajímajú nebytové priestory, ktoré vznikli na základe rozhodnutia o zmene užívania stavby zo spoločných zariadení domu (mangľovne, sušiarne). Vlastníci bytov druhého vchodu vidia problém v tom, že meradlo spotreby tepla je umiestnené v obidvoch vchodoch a správca rozpočítava náklady na teplo podľa určených meradiel osobitne na vlastníkov prvého a druhého vchodu. Náklady na teplo pre vlastníkov bytov v prvom vchode sú nižšie v porovnaní s nákladmi na teplo pre vlastníkov bytov v druhom vchode, keďže náklady na teplo hradia aj nájomcovia nebytových priestorov v prvom vchode. 1. Postupuje správca v súlade s predpismi pri rozpočítaní spotreby tepla na konečných spotrebiteľov v dome? 2. Týka sa hydraulické vyregulovanie domu meradiel tepla alebo vody?
-- Ad 1. Správca postupuje podľa § 1 ods. 3 vyhlášky MH SR č. 15/1999 Z. z. o spôsobe merania dodávok tepla. Vyhláška ustanovuje, že priamy odberateľ (správca) "rozpočítava teplo na konečných spotrebiteľov podľa určeného meradla na odbernom mieste". Určené meradlo je v tomto prípade umiestnené na dvoch miestach domu, na päte prvého a druhého vchodu. Správca rozpočítava teplo na konečných spotrebiteľov podľa meradiel v prvom a druhom vchode. Na byty v prvom vchode pripadá nižšia spotreba tepla vyjadrená cenou, lebo časť nákladov hradia nájomníci nebytových priestorov. Všetci vlastníci bytov sú však podielovými spoluvlastníkmi nebytových priestorov, preto sa aj vlastníci bytov druhého vchodu majú participovať na výhodách prenájmu. Problém je možné vyriešiť tak, že v súlade s § 16 ods. 8 zákona č. 182/1993 Z. z. v platnom znení, bude nájomné za užívanie nebytových priestorov príjmom prevádzky, údržby a opráv celého domu, nielen prvého vchodu. Rozpočítanie ceny služieb spojených s bývaním zostane pritom bez zmeny.
Ad 2. Hydraulické vyregulovanie sa týka tepelnej energie, úpravy vykurovacieho systému. Regulačnou technikou sa má dosiahnuť správne rozloženie prietokov vody v radiátoroch. Vyvážená vykurovacia sústava dodáva primerané množstvo tepla do každej miestnosti domu. V miestnostiach sa má zabezpečiť predpísaná tepelná pohoda, odstrániť prekurovanie a nedokurovanie priestorov v dome.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:47