StoryEditor

Rok 2002: V znamení rezignácií šéfov

19.12.2002, 23:00

Kríza na akciových trhoch a nepriaznivá hospodárska situácia otriasli najvyšším vedením švajčiarskych spoločností a v roku 2002 musel svoje miesto opustiť veľký počet členov vrcholného manažmentu. Všetky spoločnosti, ktoré v predchádzajúcich rokoch sebavedome vyhlasovali svoje globálne stratégie, museli pribrzdiť. Skončili sa tak časy, keď najvyšší šéfovia spoločností boli mediálnymi hviezdami: po prepade trhov totiž niektorí z nositeľov nádeje zväčša nedobrovoľne museli svoje miesto uvoľniť.
Pravdepodobne najprominentnejšou "obeťou" je kedysi preslávený šéf investičnej banky Credit Suisse Lukas Mühlemann, ktorého dni boli zrátané, keď po kritickom roku 2001 sa výsledky tejto druhej najväčšej švajčiarskej banky nezlepšili ani v tomto roku. O nič lepšie sa nevodilo ani charizmatickému šéfovi Zurich Financial Services Rolfovi Hüppimu, ktorého sen globálneho koncernu Allfinanz sa roztrieštil o tvrdú realitu a rapídnu expanziu. Zaujímavý vývoj nastal v poisťovni Rentenanstalt/Swiss Life. Prvou "lastovičkou" bol šéf koncernu Manfred Zobl a v priebehu roka ho nasledovalo celé vedenie. Príčinou neboli len slabé výsledky manažmentu, ktorí túto životnú poisťovňu priviedli takmer na kolená, ale najmä neprehľadná finančná dcéra LTS, na ktorej sa členovia vedenia obohatili a ktorá sa postarala o vyšetrovanie štátnej prokuratúry a dozorného úradu. Burzová kríza pripravila o veľkú časť majetku aj finančníka Martina Ebnera, ktorý malým akcionárom ukázal výhody sporenia v akciách a teraz bojuje o prežitie svojej BZ Bank. Prekvapujúca výmena na špici nastala v technologickom koncerne ABB, keď Švéda Jörgena Centermanna koncom leta vymenil Nemec Jürgen Dormann. Odchodom J. Centermanna sa skončila dominancia Švédov na čele koncernu. Jeho obidvaja predchodcovia Göran Lindahl a Percy Barnevik sa totiž pre neprimerane vysoké odstupné dostali na titulky novín a do centra pozornosti vyšetrovateľov.
S veľkými zmenami vo vedení sa často spája aj zmena podnikovej stratégie, vo väčšine prípadov smerom ku kľúčovej oblasti činnosti a k európskym trhom. Výmeny v najvyššom vedení sa na verejnosti obyčajne stali terčom vtipov a fakt, že mnohí manažéri sa z potápajúceho sa podniku nechali katapultovať so zlatým padákom, k vecnosti diskusií neprispieval. Zverejňovanie platov najvyššieho manažmentu spoločností od budúceho roka však prinesie podstatne väčší prehľad o ich finančnej motivácii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:17