StoryEditor

Plnenie v splátkach

09.05.2002, 00:00

Plnenie v splátkach
Podnikatelia, ale i občania medzi sebou si poskytujú pôžičky. Obyčajne ide o pôžičky, ktorých sumu nesplatia jednorazovo, ale po častiach na základe splátkového kalendára. V praxi sa často porušuje dodržanie výšky splátky a tiež termínov splatnosti. Veritelia sa často v takýchto prípadoch domáhajú celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky. Je možný takýto postup zo strany veriteľov?
-- Dlžník môže na základe dohody s veriteľom plniť v splátkach. Podľa ustanovenia § 160 Občianskeho súdneho poriadku môže súd v rozsudku vysloviť, že peňažné plnenie sa môže vykonať v splátkach, ktorých výšku a podmienky zročnosti určí. Plnenie možno rozložiť na jednotlivé splátky aj v uznaní práva dlžníkom. Veritelia na zabezpečenie dodržania výšok a termínov splátok využívajú rôzne inštitúty záväzkového práva. Od tradičných spôsobov zabezpečenia záväzkov (napr. zmluvné pokuty, ručenie) cez zakotvenie možnosti odstúpiť od zmluvy pre nezaplatenie dohodnutej splátky až po oprávnenie veriteľa domáhať sa zaplatenia celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky. V právnej praxi i teórii je tento spomínaný inštitút známy ako sankcia straty lehôt. Právnym základom dotknutého inštitútu je ustanovenie § 565 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého, pri plnení v splátkach dohodou účastníkov alebo rozhodnutím môže byť určené, že ak dlžník niektorú splátku nezaplatí, má veriteľ právo žiadať zaplatenie celej pohľadávky. Bez dohody alebo rozhodnutia veriteľ toto právo nemá. Veriteľ však môže takto vzniknuté právo použiť najneskoršie do zročnosti najbližšie nasledujúcej splátky. Ak sa právo neuplatní, pokračuje sa v plnení v splátkach. Veriteľ však svoje právo môže využiť aj po opätovnom porušení povinnosti dlžníkom. Strata lehôt teda nenastáva priamo zo zákona. Ak v danej lehote nedôjde k uplatneniu sankcie straty výhod splátok podaním žaloby na súd, predmetné právo v zmysle ustanovenia § 578 Občianskeho zákonníka zanikne uplynutím času, na ktorý bolo obmedzené. Nadväzne súd takýto návrh ako nedôvodný zamietne. Uvedené neznamená, že zaniká povinnosť dlžníka zaplatiť konkrétnu splátku, rovnako nedotknuteľným zostáva aj celkový obsah záväzku. Dochádza len k zániku práva veriteľa domáhať sa zaplatenia celej pohľadávky vo vzťahu k včas a riadne nesplnenej splátke, pričom nie je vylúčené, že veriteľovi takéto oprávnenie vznikne znovu v budúcnosti, ak dlžník nezaplatí včas niektorú z nasledujúcich splátok. Plnenie v splátkach sa odlišuje od plnenia dlhu po častiach tým, že výška i čas plnenia jednotlivých splátok sú vopred dohodnuté. Zaplatením určitej splátky zaniká konkrétna povinnosť dlžníka, ale dlh a právny pomer, ktorý ho zakladá trvá dovtedy, kým nie je zaplatená posledná dohodnutá splátka. Ak dôjde k dohode o tom, že sa bude plniť v splátkach už zročný dlh, a ak veriteľ chce, aby dlžník plnil v splátkach aj úroky z omeškania, musí to s dlžníkom výslovne dohodnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 12:46