StoryEditor

Francúzsko presviedča afrických členov BR OSN

10.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASRHNHN
Britská vláda včera oznámila, že je pripravená pozmeniť návrh novej rezolúcie otvárajúcej cestu pre útok na Irak. Londýn a Washington by mohli zvážiť časový harmonogram detailných krokov na odzbrojenie, ktoré by Bagdad musel splniť do vypršania ultimáta 17. marca, aby sa tak vyhol vojne, povedal hovorca britského premiéra Tonyho Blaira.
  • Potrebuje George W. Bush licenciu na vojnu?
  • Očakáva sa, že k hlasovaniu o novej rezolúcii by mohlo dôjsť už dnes, USA a Británia však môžu počkať ešte niekoľko dní, aby urobili všetko pre získanie potrebných deviatich hlasov v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN. Podľa hovorcu britského premiéra sa niektorí členovia BR OSN zaoberajú myšlienkou "dať kľúčové skúšky do kľúčových období, počas ktorých by sa iracký prezident Saddám Husajn musel podriadiť". "Zvažujeme detailné indikátory, ktoré by načrtli, čo Saddám musí urobiť do budúceho pondelka," dodal britský hovorca.
    Hovorca tiež povedal, že konečný dátum 17. marca -- ako ho stanovuje aktuálny britsko-americko-španielsky návrh rezolúcie -- by sa mohol posunúť, nie však o veľa. "Sedemnásty marec je jediný dátum uvedený v rezolúcii. Ak iní kolegovia budú mať iné návrhy, budeme ich počúvať," dodal.
    Diplomatickú ofenzívu s opačným zámerom, ako majú USA a Británia, začal francúzsky minister zahraničia Dominique de Villepin, ktorý včera pricestoval do Afriky, kde chce Angolu, Guineu a Kamerun presvedčiť, aby odmietli rezolúciu otvárajúcu cestu pre útok na Irak. Všetky tri spomínané africké krajiny sú nestálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN. De Villepin v kamerunskom Yaoundé vyhlásil, že Francúzsko prevezme "svoju zodpovednosť stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN", aby zabránilo hlasovaniu o druhej rezolúcii. "Nedovolíme schváliť novú rezolúciu, ktorá by otvorila cestu vojne v Iraku. Prevezmeme svoju zodpovednosť stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN," povedal šéf francúzskej diplomacie. Hovorca Bieleho domu Ari Fleischer včera povedal, že prezident George W. Bush bude sklamaný, ak Moskva a Paríž budú návrh novej rezolúcie vetovať. "Dúfame, že sa tak nestane," dodal Fleischer. Podľa neho, kým nedôjde k hlasovaniu, tieto krajiny stále majú možnosť zmeniť svoj názor na druhú rezolúciu, predloženú USA, Veľkou Britániou a Španielskom.
    Generálny tajomník OSN Kofi Annan včera varoval, že americká vojenská operácia v Iraku bez mandátu Bezpečnostnej rady by nebola v súlade s Chartou OSN. "Legitímnosť takej akcie by bola vážne dotknutá," zdôraznil Annan, ktorý opätovne vyzval členské krajiny BR OSN, aby dospeli k jednotnému stanovisku v irackej otázke. Annan vyslovil presvedčenie, že svet sa dostal do nebezpečného bodu rozdelenia v otázke Iraku. Podľa neho je však medzinárodné spoločenstvo jednotné v názore, že Bagdad musí byť odzbrojený. Proces odzbrojenia Iraku je najnaliehavejšou otázkou, akou sa musí zaoberať Bezpečnostná rada OSN, podčiarkol Annan.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    24. apríl 2024 20:28