StoryEditor

Pacienti sa možno budú liečiť v lekárni

09.06.2003, 00:00

Zákon o zdravotnej starostlivosti zavádzajúci poplatky za návštevy u lekárov, pobyt v nemocnici, dopravu sanitkou a poplatky za recepty, neprináša zdravotníctvu len financie, ale aj problémy. Niektorým zdravotníkom prekáža manipulácia s peniazmi, pacientom zasa najmä nejednotná forma vyberania poplatkov. Hlavne, ak pri jednom ochorení musia navštíviť viacero lekárov či zdravotníckych zariadení a všade je iný systém. Aj to je však len prejav ministrom R. Zajacom často deklarovanej snahy nemiešať sa lekárom a zdravotníckym zariadeniam do kompetencií viac ako je nevyhnutné. Preto je vyhláška upravujúca vyberanie poplatkov len rámcová. Takže v krupinskej poliklinike, napríklad, predávajú pacientom trojkupóny, z ktorých jeden diel zostáva pacientovi, v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave platia rodičia detí priamo či platobnými kartami, v Nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach sestre a známy je aj príklad svojského riešenia platieb prostredníctvom parkovacích automatov v nitrianskej nemocnici.
Aj keď na hodnotenie ktorejkoľvek z "poplatkových" foriem je priskoro, najmä príklad z Nitry evokuje úvahu, či finančný efekt novej úpravy nebude pre niektoré zdravotnícke zariadenia trochu Pyrrhovým víťazstvom. Veď ročný zisk z poplatkov zredukuje podľa publikovaných údajov suma za prenájom automatov o viac ako polovicu. Zanedbateľná nemusí byť ani strata, ktorá zase inde môže vyplynúť zo zaťaženia personálu administrovaním. Pravdaže, ak poplatky zredukujú počet občanov v ambulanciách naozaj výrazne, bude mať zasa personál menej povinností a zdržiavanie pri manipulácii s peniazmi zrejme oželie. Hoci -- príklad seneckého gynekológa, ktorý sa nevyberaním poplatkov búri proti zdržiavaniu v práci a financovaniu reformy zdravotníctva pacientmi, načrtáva aj iné scenáre vývoja pri uvádzaní tohto zákona do života.
Pacientov by, napríklad, mohlo zaujímať, ako by manipuláciu s peniazmi v ambulancii lekára vzhľadom na možnosť prenosu infekcie posúdil hygienik. A za hlbšiu úvahu by azda stála aj spornosť vyberania peňazí vodičmi sanitiek. Nielen preto, že tieto vozidlá nie sú vybavené taxametrami, ale najmä pre zdržiavanie prepravy chorých výpočtami, inkasovaním peňazí a vydávaním blokov. Pravda, na druhej strane by to mohol byť pozoruhodný námet pre vynálezcu-podnikavca, ktorý by mohol vymyslieť a začať vyrábať čosi ako sanitkovú registračnú pokladnicu...
Detské choroby nového platobného systému v zdravotníctve sa však pravdepodobne pomerne rýchlo vyliečia, a my si zvykneme. Napokon, samozrejmosť, s akou väčšina pacientov poplatky platí, prekvapila aj tvorcov tohto opatrenia. Úvaha, že týmto opatrením sa okrem odradenia slovenských občanov od návštevy lekárov a nadužívania liekov podarí odstrániť aj korupciu v zdravotníctve, je však priveľmi utopická. Dá sa skôr predpokladať, že keď to bude čo i len trochu možné, chorí sa so svojimi problémami budú viac obracať na lekárnikov a preorientujú sa na voľnopredajné lieky. Lebo aj keď pravdepodobne zaplatia viac, ušetria si vyčkávanie v čakárňach a posúvanie od jedného lekára k druhému, ktoré im z vrecka vytiahne tiež slušný počet dvadsaťkorunáčok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:05