StoryEditor

Problémy v Yukose hrajú do karát ChevronTexaco

05.08.2003, 00:00
Americký ropný gigant ChevronTexaco rokuje o kúpe 25-percentného podielu ruskej ropnej spoločnosti Yukos za približne 6 mld. USD. V prípade, že sa táto akvizícia uskutoční, vyrovná ChevronTexaco rekordnú akvizíciu britskej firmy British Petroleum. Tá spomínanú sumu zaplatila za 50 % spoločnosti Ťumen Oil.
Americký ropný gigant ChevronTexaco rokuje o kúpe 25-percentného podielu ruskej ropnej spoločnosti Yukos za približne 6 mld. USD, uviedol ruský denník The Moscow Times s odvolaním sa na britský Sunday Times.
Informácia o záujme americkej firmy o Yukos prichádza v čase, keď ruská generálna prokuratúra začala ďalšie vyšetrovanie ropnej spoločnosti, jej vedenia a dcérskych firiem. Vyšetrovanie, už ôsme za posledný mesiac, sa tentoraz týka kúpy 19,85-percentného podielu Jeniseineftegazu, držiteľa licencie na ťažbu z ropných polí Vankor v západnej Sibíri. Sunday Times citovali zdroje v ChevronTexaco, ktoré uviedli, že 6-miliardovú ponuku urýchlila "možnosť, že plán Yukosu sfúzovať so Sibneftom je v súčasnej situácii dosť otázny". Séria vyšetrovaní vyvolala pochybnosti, či Yukos a Sibneft vôbec sfúzujú, čo by vytvorilo 4. najväčšiu ropnú spoločnosť na svete. Ako však uviedla britská BBC, obidve spoločnosti zatiaľ svorne tvrdia, že fúzia zrušená nebude.

Vyrovnajú rekord Britov?
ChevronTexaco neuviedol, prečo akákoľvek dohoda s Yukosom závisí od prípadného kolapsu megafúzie so Sibneftom, ktorú ruské ropné firmy oznámili začiatkom roka. K informáciám v Sunday Times sa Yukos odmietol vyjadriť, bližšie informácie neposkytlo ani vedenie ChevronTexaco. Podľa Moscow Times dvojročné moratórium na akvizície, ktoré spoločnosť oznámila v roku 2001 po tom, čo do dnešnej podoby sfúzovali Chevron a Texaco, je pred ukončením. Firma zároveň odpredáva viaceré aktíva vrátane čerpacích staníc na zemný plyn a ropných polí, z ktorých by mala získať práve 6 mld. USD. V prípade, že tieto peniaze využije na kúpu podielu v Yukose, vyrovná rekordnú akvizíciu britskej firmy British Petroleum. Tá spomínanú sumu zaplatila za 50 % spoločnosti Ťumen Oil. Ak sa akvizícia uskutoční, Yukos získa tak prepotrebnú novú finančnú injekciu. V dôsledku vyšetrovania totiž zaznamenal za ostatný mesiac prepad burzovej kapitalizácie o 22 % na 25,1 mld. USD.

Nový spojenec oligarchie
Generálna prokuratúra oznámila, že najnovšie začala vyšetrovanie, za akých okolností kúpila dcérska spoločnosť Yukosu so sídlom na Cypre Maastrade podiel v Jeniseineftegaze od britskej Anglo-Siberian Company, ktorá predtým vlastnila v Jeniseineftegaze 60 % akcií. Firmu Anglo-Siberian začiatkom roka kúpila štátna spoločnosť Rosnefť za 72 mil. USD. Práve Rosnefť minulý mesiac podal na generálnej prokuratúre na Yukos žalobu za spôsob, akým sa akcie Jeniseineftegazu dostali do jeho rúk. Kľúčové ropné ložiská Vankor, o ktoré tu ide, obsahujú okolo 906 mil. barelov ropy a 73 bil. kubických metrov zemného plynu.
Šéf Yukosu Michail Chodorkovskij považuje celú aféru okolo jeho firmy za politicky motivovanú a aj najnovšie vyšetrovanie je podľa neho nepochopiteľné, keďže kontrakt spojený s Jeniseineftegazom bol zrealizovaný na základe britského práva. "Tieto aktivity jednoznačne pochádzajú z politických kruhov," uviedol. To, že na tom niečo bude, potvrdzujú aj vyhlásenia šéfa ruských komunistov Gennadija Zjuganova. Ten ešte v časoch Borisa Jeľcina tvrdo odsudzoval privatizáciu v ropnom a plynárenskom sektore, vďaka ktorej sa z niektorých Rusov stali za noc miliardári, a označil ju za ožobráčenie miliónov obyvateľov Ruska. Teraz však zakopal vojnovú sekeru s nenávidenými oligarchami a uviedol, že aktivity vedené proti Yukosu a miliardárovi Chodorkovskému "sú barbarstvom a prokuratúra vôbec neslúži záujmom ruského ľudu". Zároveň pritom však nezabudol podnikateľov vyzvať na podporu komunistov v decembrových parlamentných voľbách. Podľa ruskej tlače je príčinou Chodorkovského problémov financovanie komunistov, ten však informácie o podpore komunistickej strany odmieta.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:39