StoryEditor

Potrebujeme stratégiu, ako tvoriť stratégie

Jedným z najefektívnejších nástrojov, ktorým by vláda mohla reálne akcelerovať rozšírenie počítačov v domácnostiach, by bol podobný model, aký zvolila maďarská exekutíva. Pri kúpe počítača s pripojením na internet si z jeho ceny môže aj fyzická osoba odpísať až 400 eur, ktoré sa jej vrátia v daniach. Maďari si uvedomili spoločenský význam informatizácie.

Vypracúvanie rámcových stratégií je v posledných mesiacoch možno ešte populárnejšie ako čarovné slovíčko outsourcing. K stratégii informatizácie spoločnosti, ktorú vláda prijala začiatkom tohto roka, prichádza na rad akási jej nadstavba -- Národná stratégia pre širokopásmový prístup. Mala by byť záväzným receptom, ako čo najväčšej časti slovenskej populácie sprístupniť napríklad technológiu DSL alebo neskôr aj digitálnu televíziu.
Poľutovaniahodná bilancia internetizácie slovenských domácností sa javí ako problém, na ktorý všeobecné stratégie vplývajú len minimálne. Problém sa začína pri nízkej kúpnej sile občanov, čo nie je len obľúbený politický argument, ale reálna brzda rozširovania počítačov. Pokračuje tým, že štát nemá reálny vplyv na ceny internetu. V Slovak Telecome, vlastniacom mimoriadne strategickú infraštruktúru -- teda celoslovenskú sieť -- má len 49-percentný podiel. Hoci je aj záujmom majoritného akcionára tejto firmy čo najväčšmi podporovať zlaté vajce DSL, o dotovaných cenách nemôže byť ani reči. Ceny sú výlučne v rukách súkromných poskytovateľov. Regulačný orgán -- Telekomunikačný úrad -- môže v prípade prepájania telecomu s menšími poskytovateľmi týchto služieb stanoviť, či sú ponúkané prepájacie ceny nákladové alebo nie. Zvyšok je už iba o konkurencii na trhu a stláčaním marží. Ceny pritom niektorí provideri s výhľadom perspektívneho biznisu dotujú už dnes. Štát môže aspoň aktívne prispieť napríklad podporou kvalitného obsahu internetových stránok v slovenčine, aj toho je totiž málo, a majú ho v rukách väčšinou programátori súkromníci.
Jedným z najefektívnejších nástrojov, ktorým by vláda mohla reálne akcelerovať rozšírenie počítačov v domácnostiach, by bol podobný model, aký zvolila maďarská exekutíva. Pri kúpe počítača s pripojením na internet si z jeho ceny môže aj fyzická osoba odpísať až 400 eur, ktoré sa jej vrátia v daniach. Maďari si uvedomili spoločenský význam informatizácie. Na Slovensku by zrejme takéto zvýhodnenie nebolo priechodné, a to aj napriek tomu, že je informatizácia spoločnosti formálne jednou z vládnych priorít. Rezort financií si drží svoju líniu a podobné ústupky robí nerád. Musel k nim nutne pristúpiť napríklad pri zdaňovaní výnosov pri dôchodkovom sporení a iniciatíva znížiť sadzby spotrebných daní nie je vylúčená napríklad ani pri zavádzaní ekologických palív, avšak...
Ministerstvo dopravy bude pravdepodobne pri debatách s ministrom Miklošom presadzovať iné priority. V tejto chvíli je preň dôležité, aby sa väčšia časť vybraných spotrebných daní z minerálnych olejov presunula do jeho kapitoly. Tieto prostriedky chce poskytnúť diaľničnej spoločnosti. Bude totiž zodpovedať aj za splácanie dlhu, ktorý štátu vznikne pri presune časti diaľničnej výstavby výlučne do rúk súkromných firiem. Ak tu štátni financmajstri ustúpia raz, druhýkrát by sa to pravdepodobne už nestalo.
Ako jednu z foriem podpory rozširovania IT do slovenských domácností ministerstvo pripúšťa priamu podporu (na základe akých kritérií?) vybraných subjektov. To pri všetkej úcte vyrieši všeličo, len nie masové rozširovanie počítačov. Možno nám ešte chýba stratégia na zvyšovanie životnej úrovne, prípadne stratégia na vytvorenie ďalších stratégií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:52