StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

28.01.2004, 23:00
Elitní kamaráti z Moskvy
Čo majú spoločné šéfovia bohatej a dravej skupiny Penta, slovenskej pobočky audítorskej firmy Ernst & Young, českej filiálky najväčšieho poisťovacieho maklérstva na svete Marsh & McLennan, regionálneho farmaceutického kolosu Léčiva, poisťovne Ergo alebo tunajšieho zastúpenia energetickej spoločnosti Alstom? Všetci spolu študovali pred rokom 1989 v jednom kruhu na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Elitnej škole pre adeptov diplomacie nielen z vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ale aj ďalších komunistických krajín vrátane bývalého Československa. Na MGIMO študoval aj slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan alebo jeho šéf odboru pre európske záležitosti Maroš Ševčovič. Sovieti v Moskve tiež vychovali najvyššie postaveného slovenského diplomata na medzinárodnej scéne, generálneho tajomníka OBSE Jána Kubiša. Okrem nich to boli aj generálny riaditeľ poisťovne ERGO na Slovensku Boris Čuchran, spolumajitelia skupiny Penta Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin, manažér Penty Radoslav Zuberec či šéf Ernst & Young na Slovensku Peter Frenko.
(Týden, Petr Skočdopole, od 26. 1.)

Vlastná cesta
"Nemecko, zobuď sa!", povedal šéf Deutsche Bank Josef Acekermann, keď reagoval na prípad Mannesmann. Za týmto výrokom je zrejme presvedčenie, že Nemecko je z hľadiska hospodárstva zaostalou krajinou: špičkoví manažéri sú príliš zle platení a ich výkon sa neoceňuje; záujmy akcionárov sa neberú dostatočne do úvahy. Aj kolektívna zodpovednosť v predstavenstve sa považuje za relikt, ktorý by mala nahradiť všemoc firemného šéfa podľa amerického vzoru. V tvrdení, že keď sa podniky vedú tak ako v Nemecku, nie sú na medzinárodnej scéne schopné konkurencie, je zrnko pravdy. Prečo však Nemecko zaprisaháva americkú akcionársku kultúru? Samozrejme, že Nemecko nemôže žiť z úspechov bývalých desaťročí, ale to neznamená, že by sa mala stať kópiou Ameriky. Rozdiel v kultúre sa dá vyčítať na postoji mladých ľudí k bohatstvu: kým americkí tínedžeri obdivujú 20-miliónové mzdy bankárov na Wall Street, väčšina Nemcov ich považuje za nemorálne. (Die Welt, Jörg Eigendorf, 28. 1.)
01 - Modified: 2002-11-20 13:14:58 - Feat.: 0 - Title: Zeleninový šalát so sójovou majonézou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:58