StoryEditor

M. Barzání: Nech Arabi odídu

25.09.2003, 00:00
Američania chcú, aby aj ďalšie krajiny sveta vyslali do Iraku vojakov. Čo si o tom myslíte?
-Najlepším riešením by bolo ukončenie okupácie. Ale kým sa tak nestane, iracký ľud bude ešte potrebovať podporu. Nemáme námietky proti vyslaniu zahraničných vojakov. Ale sme proti tomu, aby to boli vojaci susedných krajín.

Teda nijakí tureckí vojaci?
-Sme proti rozmiestneniu tureckých vojsk.

Čo očakávate, že by sa v Kurdistane stalo, ak by Turecko vyšlo v ústrety americkému želaniu?
-Ak si Američania želajú bezpečnosť, tak by sem nemali prizývať žiadne okolité štáty. Také niečo spôsobí len problémy a nepridá stabilitu žiadnej časti Iraku.

V súčasnosti sa zdá, že budúci politický systém krajiny bude odrážať náboženské a národnostné proporcie. Môže z toho vzniknúť celoiracká identita?
-Iracké obyvateľstvo tvoria rozličné národy, sekty, cirkvi... Systém, ktorý nebude založený na proporciách, je mysliteľný až neskôr.

Kurdi boli za minulého režimu v Iraku utláčaní - nie je to zdrojom nedôvery v Arabov?
-Arabské obyvateľstvo nemôže za zločiny, spáchané na Kurdoch, zodpovedný je bývalý režim. Vyslovujeme sa dôrazne za to, aby sa budúcnosť Iraku zakladala na dobrovoľnej únii. Ak budú Kurdi k niečomu donútení, iracká identita sa nikdy nevytvorí.

Kurdi disponujú asi 90 000 bojovníkov. Budú začlenení do irackej armády?
-Oni už sú jadrom budúcej irackej armády... Keď raz vznikne spoločná armáda, budú môcť byť rozmiestnení v ktorejkoľvek časti krajiny.

Vyháňaním Kurdov a cieleným osídľovaním kurdského územia Arabmi hranica kurdského územia už nie je jednoznačná.
-Historické hranice Kurdistanu sú všeobecne známe.

Ohniskom sporu sú napr. mestá Mosul a Kirkúk, pri ktorých sa nachádzajú veľké ložiská ropy. Patria vo vašich očiach k budúcemu Kurdistanu?
-Všetky územia, na ktorých pred cielenou arabizáciou žila kurdská väčšina, sú kurdské. Preto je Kirkúk srdcom Kurdistanu. Prípad Mosulu je iný. Tam žili vždy oba národy spoločne.

Čo a má stať s Arabmi, ktorí Kurdistan osídľovali systematicky?
Nech zas odídu, pretože sem boli presídlení, aby arabizovali Kurdistan. Pre Kurdov je nemožné, aby povedali, že tu majú zostať. Ale budeme trpezliví, až kým sa nenájde riešenie opierajúce sa o právo. (hn/gaf)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:08