StoryEditor

Neúspešný návrat k filmovému Olympu

08.03.2004, 23:00

"Ahoj, volám sa Ruby, a konečne idem vyhrať Oscara," aj toto medzi riadkami povedala Reneé Zellwegerová, keď nastúpila na scénu vo filme Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain) a vykrútila krk agresívnemu kohútovi. Zahrala si tu papuľnatú, smelú a pragmatickú dcéru írskeho muzikanta alkoholika, ktorá vie v čase vojny vymeniť nepraktický klavír za jedno prasa a päť vriec múky. Napriek veľkým očakávaniam a ešte väčšiemu sklamaniu tvorcov filmu a spoločnosti Miramax počas odovzdávania Oscarov -- kde jej "vypálil rybník" Pán prsteňov: Návrat kráľa -- sa pravdepodobne ukázalo, že dvakrát do tej istej rieky by ani filmová spoločnosť nemala vstúpiť. Pred niekoľkými rokmi totiž bodovala s inou vojnovou drámou -- Oscarmi ovenčeným Anglickým pacientom (oba filmy režíroval Anthonny Minghela). Ale ako sa ukázalo, téma vojny severu proti juhu porotu a ani divákov až tak nezaujala. I keď má všetko, čo veľkolepá vojnová dráma má mať. Silný príbeh, drastické scény, protivojnový odkaz, dve krásne strapaté ženy, odvážneho a charakterného muža, slizkého zákeráka, zázračnú babku bylinkárku s dvoma stareckými chlpmi na brade i klauna s anglickým prízvukom.
Príbeh je vlastne eposom, cestovaním zbeha Inmana (neodolateľný Jude Law) k svojej láske -- krásnej Ade Monreovej (neuveriteľne často obsadzovaná Nicole Kidmanová), ktorá na neho romanticky čaká celé tri roky. A to len po krátkom zoznámení a jednom osudnom bozku. Ada po smrti svojho otca, reverenda Monroa, ostáva opustená v novom domove v horskej dedinke Cold Montain (Studená hora). Hneď po vypuknutí vojny si uvedomí, že jej znalosti latinčiny, francúzštiny ani vyšívanie a aranžovanie kvetín pri boji proti hladu a domácim kohútom nepomôžu. Aj preto k nej posielajú vševediacu Ruby, s ktorou sa pri sadení, pílení, opravovaní strechy a iných fyzických činnostiach mení na pravú zálesáčku s koženým opaskom a dvoma vrkočmi.
Problematika konfliktu naivných južanov a ich radosť z vypuknutia vojny vkladajú scenáristi do úst jednoduchému ľudu: "Konečne máme svoju vojnu!," kričia. Na ich postupnom vytriezvení i poznaní, že najväčšími nepriateľmi sú vlastní vo forme domobrany, ktorá vešia a popravuje každého zbeha, je založená väčšina akčných situácií. Škoda len, že aj scéna vyvraždenia dobráckej rodiny Swangerovcov nápadne pripomína nezabudnuteľnú scénu z westernovej klasiky Vtedy na západe a téma občianskej vojny zasa Mitchellovej Sever proti juhu, ktorý rovnako zobrazuje ženy ponechané napospas osudu. Bez chlapov.
Návrat do Cold Mountain je dobre spracovaná filmová dráma. Škoda len, že jej tvorcovia priveľmi skĺzli do filmového klišé kladných a záporných hrdinov, nereálnej lásky, srdcervúcemu záveru i nádeje zobrazenej v podobe malej ryšavej dcérky. Vreckovky si však určite nezabudnite.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:20