StoryEditor

Týždeň pred televízorom

01.01.2004, 23:00
Autor:
rešreš

Piatok 2. januára
15.45, STV 1: Slnko v sieti
Scenár k filmu Štefana Uhera napísal podľa vlastnej poviedky Pontónový most Alfonz Bednár a výsledným dielom sa zaradili do novej vlny slovenskej kinematografie. Ich príbeh o láske dvoch mladých mužov k jednej žene je v Encyklopédii filmu charakterizovaný aj vetou: Autorský postoj k zobrazovanej realite je mnohoaspektový, podobne ako pri jednotlivých postavách. Dúfam však, že vás to od jeho sledovania neodradí.
14.55, Prima: Vražda v Orient Exprese
Ďalšie spracovanie slávnej detektívky Agathy Christie, tentoraz pod režisérskou taktovkou Sidneyho Lumeta, nás zavedie do priestorov čalúnených sedadiel a anglického čaju podávaného na trase svetoznámej vlakovej súpravy.
20.00, ČT 1: Shrek
Ak máte stále v živej pamäti klasické rozprávky z detstva a považujete ich zosmiešnenie, hoci vtipné a inteligentné, za svätokrádež, prepnite si radšej na iný kanál. Taká Nova ponúka o tomto čase úsmevné krčmové historky a jej slovenská sestra zas rady pre domácnosť. My ostatní si povinne dáme geniálnu počítačom generovanú rozprávku o tom, že zlí obri nie sú až takí zlí.
21.45, STV 1: Deviata brána
Johny Depp ide z filmu do filmu, to však neznamená, že by jeho herectvo strácalo kvalitu. V snímke Romana Polanského stvárnil takpovediac mafiána medzi knihovníkmi.

Sobota 3. januára
15.30, Markíza: Vinetou III. -- Posledný výstrel
Jedna moja veľká trauma z detstva sa viaže práve na tento film. Preto ho vždy pred koncom prestanem pozerať, a Vinetou je pre mňa večne živý.
20.00, Markíza: Zmluva s diablom
Pokiaľ Brendan Fraser neuteká pred múmiami či inou záhrobnou háveďou, väčšinou jeho filmy nestoja za veľa. Tu sa je však aspoň na čo dívať, démona plniaceho priania stvárnila totiž Liz Hurleyová.
21.05, ČT 1: Osobný strážca
Vďaka slušnej porcii akcie a vynikajúcemu hlasu speváčky Whitney Houstonovej, ktorá stvárnila hlavnú úlohu po boku Kevina Costnera, je táto snímka pomerne stráviteľná. Ak nie, vždy si môžete prepnúť na Markízu.
21.40, Markíza: Smrtonosná zbraň 4
Hoci v reálnom živote by si obaja hlavní hrdinovia Mel Gibson a Danny Glover, alias Riggs a Murtaugh, proti Jetovi Li ani neškrtli, v zatiaľ poslednom diele zo série smrtonosných pascí im odpustíme, že mu nakopali zadok.

Nedeľa 4. januára
14.30, Joj: Krásna mimozemšťanka
Sladká komédia s mimozemšťankou Kim Basingerovou, ktorá sa v sexi tele pokúša nadviazať viac než priateľský kontakt sa Danom Aykroydom. Nezabudnuteľné sú najmä scény, v ktorých sa Basingerová učí, ako na tie smiešne pohyby.
17.00, STV 1: Kto chce zabiť Jessiu?
Vynikajúca česká komiksová paródia dovádza žáner obrázkových príbehov do takých výšin, že zhmotneným kresleným hrdinom vychádzajú z úst namiesto slov bubliny s textami.
23.40, Prima: Brazil
Robert De Niro ako tajomný, priam batmanovský inštalatér, dvaja údržbári s mafiánskymi spôsobmi, bizarné plastické operácie a úradnícky svet dovedený do obludných rozmerov, tvoria len čriepky z mozaiky jedného z najlepších sci-fi filmov všetkých čias. Nie náhodou je táto distopia dielom bizarnej fantázie Terryho Gilliama, vo vedľajšej úlohe sa objavuje aj jeho montypythonovský kolega Michael Palin.

Pondelok 5. januára
13.35, Markíza: Matilda
Podľa kúzelných rozprávok Roalda Dahla vzniklo niekoľko zaujímavých filmov. Matilda je režisérskym počinom herca Dannyho De Vita, ktorý veľmi dobre stvárnil aj jednu z vedľajších úloh, regionálneho gangstra.
21.25, ČT 2: Obchodný dom
Filmový klub českej televízie neúnavne pokračuje v predstavovaní kinematografie bratov Marxovcov, bez ktorých sú dejiny filmovej zábavy nepredstaviteľné. Diely z roku 1941 však už dokumentujú pozvoľný úpadok ich tvorby, keď slovnú ekvilibristiku nahradzujú hudobné čísla.

Utorok 6. januára
20.00, ČT 1: Pošli to ďalej
Ak nezištne pomôžete druhému s niečím, na čo on sám nestačí a namiesto vďaky očakávate, že spraví to isté pre ďalších troch ľudí, možno budete okolím vnímaný ako blázon. Tento skvelý film s Haley Joelom Osmentom a oscarovými Helen Huntovou a Kevinom Spacey, vás však môže presvedčiť, že nie vždy má okolie pravdu.
20.00, STV 1: Toy Story -- príbeh hračiek
Jeden z prvých filmov vyrobených kompletne na počítači spôsobil začiatok konca starých dobrých disneyoviek. Tie sa teraz točia už čoraz zriedkavejšie, no aj nová vlna animovaných filmov má čosi do seba.
23.45, ČT 2: Hitlerov sen o Mickey Mousovi
Hitlerovské ministerstvo propagandy sa snažilo vytvoriť konkurenciu Disneyho animovaným dielam. Zopár týchto výtvorov sa zachovalo a dnes večer ich budete môcť vzhliadnuť aj vy.

Streda 7. januára
20.00, Markíza: Honba za drahokamom
Autorka romantických príbehov pricestuje do Kolumbie, aby zaplatila výkupné za svoju unesenú sestru, do cesty sa jej pripletie Michael Douglas v úlohe dobrodruha ako vystrihnutého z jej románov.

Štvrtok 8. januára
20.00, STV 1: Bláznivá strela
Prvý zo série o nemotornom policajtovi Frankovi Drebinovi, ktorého famózne stvárnil Leslie Nielsen, je zrejme najlepší. Spolu s Priscillou Presleyovou prekazí atentát na kráľovnú Elizabeth II.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:51