StoryEditor

Ako prežiť vianočné hodovanie

01.12.2003, 23:00
Posledný mesiac roka býva hektický doma i v zamestnaní. Preplnené obchodné domy, ulice, podráždení rodičia i deti, proste zhon a nervozita. Len aby všetkého bolo nadostač, ba aj navyše, a ku štedrovečernej kapustnici, vyprážanej rybe, majonézovému šalátu, klobáskam, nechýbali ani opekance, makovník, orechovník, medovníčky, šľahačková torta či zmrzlinový pohár...
V snahe obohatiť čo najviac štedrovečerný stôl, nemáme žiadne zábrany. Na Vianoce je predsa všetko dovolené - aj za cenu žalúdočných ťažkostí. Robíme tak aj napriek tomu, že minulý rok, tak ako roky predtým, keď ešte na Troch kráľov pri dojedaní zvyškov sme si povedali, že s prejedaním je naozaj koniec. Nuž, ako prežiť Vianoce v pokojnej rodinnej atmosfére a nie vysedávaním pred pohotovostnou ambulanciou so žalúdočnými ťažkosťami?
Netreba si sadať k štedrovečernému stolu s pocitom viny z prejedania. Uvedomme si, že rodinná pohoda sa dá prežiť aj vtedy, keď si odoprieme, napríklad, dupľu z kapustnice. A ani kapustnice nemusíme navariť najväčší hrniec a dojedať ju ešte aj na Silvestra v domnienke, že čím kapustnica dlhšie postojí, tým je lepšia. Nepripravujme jej viac, ako sme schopní skonzumovať v deň, keď sme jedlo pripravili, pretože keď v hrnci klesne teplota na 37 °C, kvasné a hnilobné baktérie sa začnú rýchlo rozmnožovať. Uvarme si len toľko, koľko naraz zjeme. Najnebezpečnejšie sú vývary z mäsa a jedlá s mliekom a smotanou. Preto jedlo z predchádzajúceho dňa niekomu spôsobuje črevné ťažkosti. Hrozia najmä malým deťom.
Z hľadiska správnej výživy by sme nemali robiť kapustnicu v takej podobe, ako sa robí vo väčšine našich domácností. Mali by sme ju pripraviť len s hríbmi a smotanou, alebo s mäsom a klobáskou - teda nekombinovať všetko dokopy. Ani zemiakový šalát ku kaprovi nemusíme pripraviť s majonézou. Stačí, ak ho zalejeme sladkokyslým nálevom. Takýto šalát pokojne môžeme konzumovať aj na druhý deň.
Počas sviatkov útočíme na naše žalúdky nielen vyprážanou rybou, kapustnicou, ale aj sladkosťami, predovšetkým s makom a orechmi (pre ich vysoký obsah vápnika). Zabúdame, že orechy a olejnaté semená sú zdravé predovšetkým v surovom stave. Po upečení sú ťažšie stráviteľné - trávia sa 6 až 8 hodín. Ak sa v zažívacom orgáne zmiešajú s inými potravinami, znehodnotia sa. Do orechovej a makovej plnky je vhodné pridať ovsené vločky alebo pšeničné klíčky. Na sviatočnom stole by nemalo chýbať sušené ovocie. Pre citlivý žalúdok je vhodnejšie ako krémové zákusky.
Keďže sviatky predstavujú pre naše žalúdky záťaž, nemali by sme jesť len samé sýte jedlá, ale aspoň raz denne si dajme ľahší chod. Osvojme si zásadu, že pred každým jedlom zjedzme malú misku zeleninového šalátu. Môže byť kapustový, mrkvový, miešaný...
Tiež rýchlosť trávenia a vstrebávania výživných látok z ovocia je obdivuhodná. Ráta sa na minúty, zatiaľ čo varené jedlá sa trávia celé hodiny. Ak ovocie konzumujeme na lačný žalúdok, uplatní sa jeho zdravie stimulujúci a čistiaci efekt. Hodinu - dve po hlavnom jedle skonzumované ovocie však už môže citlivým ľuďom spôsobiť nadúvanie či iné tráviace problémy.
Surové jedlá majú dostatok enzýmov, ktoré podporujú trávenie. Naopak, naša tepelne upravená strava tieto enzýmy neobsahuje vôbec, a aj preto, ale aj pre jej prílišné prekombinovanie je oveľa ťažšie stráviteľná. Preto ľudia s chronicky narušeným trávením, ale nielen oni, často používajú pri jedle tabletky s enzýmami, aby predišli tráviacim ťažkostiam. Tabletky však môžeme nahradiť miskou čerstvého ovocia či zeleninového šalátu, alebo ovocie či zeleninu jedzme priamo s jedlom. Tým ho urobíme stráviteľnejším.
Pri enzymatickom obohacovaní jedál nie je však vhodné hocaké jedlo kombinovať s hocakým ovocím. Bielkovinové jedlá, zväčša varené, ale najmä na tuku smažené, sú naozaj ťažko stráviteľné, a to i s prídavkom rôznych tráviacich enzýmov. Preto ak si chceme trávenie uľahčiť, tak mäso zásadne prestaneme pražiť a budeme ho iba variť či dusiť. Ak k takto upravenému mäsu pridáme čerstvú zeleninu a ovocie, pomôžeme nášmu telu ešte viac.
Z nášho domáceho ovocia trávenie bielkovín podporujú jabĺčka, hrušky, broskyne, nektárinky, marhule, maliny, jahody, čučoriedky, kyslé slivky. Z exotického ovocia sú najvhodnejšie ananásy, papáje, kivi, mandarínky, grepy, pomaranče, citróny. Využitím týchto možností môžeme odstrániť individuálne tráviace problémy počas sviatkov, ale i obohatiť jedálny lístok o nové kombinácie a chute.

Zima a orechy patria k sebe - dotvárajú vianočnú atmosféru, sú zdravé

Orechy boli dlho zaznávané pre tuky a kalórie. Obsahujú však zdraviu prospešné mononenasýtené tuky a môžu, naopak, pomáhať znižovať vašu hmotnosť. Sú bohatým zdrojom minerálov a bielkovín nahradzujúcich mäso.
Vlašské orechy sa používajú najčastejšie zo všetkých orechov. Stačí si dať päť jadier denne na pokrytie dennej potreby kyseliny linolovej, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Spolu s ďalšími mastnými kyselinami zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Vlašské orechy majú blahodarný účinok na srdce, majú protizápalový účinok, zmierňujú ťažkosti reumatickej artritídy. Nikdy nejedzte orechy s horkastou príchuťou - majú škodlivé účinky.
Lieskové oriešky majú vysoký obsah tuku, preto ich treba konzumovať v menšom množstve. Obsahujú vitamín E, čo je silný antioxidant, ktorý prospeje pleti a nechtom. Dodajú nám aj vitamíny B 1 a B 6.
Mandle pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Majú vysoký obsah vitamínu E (ochrana pred ochoreniami srdca) a vápnika. Nešúpané mandle majú väčšiu výživnú hodnotu.
Kešu orechy majú vysoký obsah železa, zinku, magnézia, selénu a vitamínu B 1. Keďže obsahujú veľké množstvo tuku, treba ich konzumovať s mierou.
Paraorechy sú bohatým zdrojom selénu, ktorý znižuje príznaky starnutia a zbavuje telo toxínov, ako je olovo a ortuť.
Arašidy a pistácie obsahujú magnézium a fosfor, ktorý prospieva kostiam a zubom. Čerstvé arašidy (ale aj vlašské orechy) sa považujú za prostriedok, ktorý redukuje vrásky a odďaľuje šedivenie vlasov. Arašidy by sa mali konzumovať čerstvé, staršie môžu obsahovať pleseň s karcinogénnym účinkom. Navyše patria medzi najrozšírenejšie potravinové alergény.

Alergici pozor!
Napriek svojim nepochybným prednostiam sú orechy častým alergénom. Ľudia alergickí na orechy by si mali dávať pozor aj na množstvo potravín, v ktorých sa oriešky vyskytujú v skrytej forme. Napríklad pistácie nájdeme v saláme Mortadela, arašidy sú zase v množstve pekárskych výrobkov, ba dokonca i v dressingoch.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:45