StoryEditor

Krátko z EÚ

11.12.2001, 23:00
Autor:
HNHNSITASITATASRTASR

Francúzsky minister zahraničných vecí Hubert Védrine povedal, že Európska únia by mohla zaviesť nový európsky zatykač aj bez súhlasu Talianska, ktoré je proti tomuto opatreniu. "Ak to inak nepôjde, nie je to vylúčené," vyhlásil Védrine. Dodal však, že Taliansko by to malo zvážiť. EÚ sa totiž dohodlo, že zrýchlený zatýkací systém by sa mal vzťahovať na 32 trestných činov.

Predseda Európskej komisie Romano Prodi vyjadril dôveru v budúcnosť jednotnej meny. "Euro sa stane druhou svetovou menou," ubezpečil Prodi. Po jeho zavedení podľa Prodiho zosilnie euro oproti americkému doláru. Prodi však varoval pred falšovateľmi nových bankoviek najmä na začiatku. Ako zdôraznil, najväčšie starosti mu spôsobuje, že najslabšie skupiny obyvateľstva by sa mohli stať obeťou podvodníkov. Európske hospodárstvo je momentálne v lepšej situácii ako americké, a preto euro oproti doláru zosilnie, povedal Prodi.

Vláda SR minulý týždeň schválila Integrovanú aproximačnú stratégiu pre kapitolu životné prostredie, ktorej cieľom je prezentovať postup úplného zladenia s environmentálnym acquis k predpokladanému dátumu vstupu -- 1. januáru 2004. Dokument obsahujúci 33 detailných implementačných plánov pre jednotlivé smernice EÚ bol vypracovaný ministerstvom životného prostredia v spolupráci s ostatnými rezortmi s pomocou Dánskej agentúry pre životné prostredie.

Predstavitelia Európskeho parlamentu a národných parlamentov kandidátskych krajín sa minulý týždeň v Bruseli nedohodli na formulácii, ktorá by žiadala plnoprávnu účasť kandidátov na budúcoročnom konvente o reforme EÚ. V záverečnom ustanovení pravidelnej schôdzky predsedníčky EP Nicole Fontainovej so šéfmi národných parlamentov zdôraznili len potrebu "aktívnej účasti" kandidátskych krajín na práci konventu. Slovenská delegácia i niektoré ďalšie krajiny však žiadali rovnoprávnu účasť vrátane práva hlasovať, s ktorým EÚ v prípade kandidátov nepočíta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:38