StoryEditor

USA zrušili clá na ďalšie výrobky

14.08.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Ministerstvo obchodu Spojených štátov amerických oznámilo, že oslobodzuje ďalších 37 zahraničných oceliarskych produktov od taríf, ktoré americký prezident George W. Bush uvalil v marci. Európska únia (EÚ) oddialila do 30. septembra svoje rozhodnutie o tom, či prijať odvetné opatrenia voči americkým tarifám, ktorých výška kolíše od 8 % do 30 %. Pohrozila pritom uvalením sankcií na americké tovary v hodnote viac ako 300 mil. USD, keďže americké clá považuje za nelegálne. Zámerom oddialenia rozhodnutia EÚ je poskytnúť tak samotnej únii, ako aj iným obchodným partnerom viac času na posúdenie detailov zo strany USA o oceliarskych produktoch, ktoré boli oslobodené od taríf. Od začiatku júna oslobodili USA od ciel takmer 300 zahraničných oceliarskych produktov.
Zoznam 37 produktov, ktoré USA najnovšie oslobodili od ciel, je možné nájsť na internetovej stránke U.S. Trade Representative www.ustr.gov/sectors/industry/steel201/2002-08-12-exclusions.pdf. Hovorkyňa ministerstva obchodu USA povedala, že zatiaľ nemá k dispozícii údaje o celkovom objeme spomínaných 37 zahraničných oceliarskych produktov.
Predstavitelia Spojených štátov nedávno informovali, že predchádzajúce oslobodenie sa týkalo minimálne 700-tisíc ton produktov z celkového objemu 13,1 mil. ton, zasiahnutého marcovým nariadením G. W. Busha. Vláda USA oznámila, že oslobodzovanie od taríf sa zameriava na produkty, ktoré nie sú v dostatočnom objeme prístupné zo strany amerických výrobcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:08