StoryEditor

Varovanie pred referendami o ústave

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie včera uznali, že ich vlády zaznamenali zdrvujúcu porážku vo voľbách do Európskeho parlamentu, poznačených rekordne nízkou účasťou voličov. "Voliči vyjadrili svoj protest proti aktuálnym vládam," uviedol britský minister zahraničia Jack Straw.

Jeho holandský kolega Ben Bot prirovnal výsledky volieb ku "katastrofe pre vládne koalície v mnohých krajinách". Súhlasil aj predseda Európskeho parlamentu Pat Cox: "Tento odkaz našim politickým lídrom v únii hovorí, že ak veria v úniu, majú mimoriadnu zodpovednosť viesť svoje krajiny a predať to, v čo veria."
Slovensko však v tomto bolo jednou z výnimiek. "Slovenská vláda zaznamenala v európskom hlasovaní prekvapujúce víťazstvo," konštatovala britská agentúra Reuters a zdôraznila, že výsledok potešil finančné trhy, očakávajúce ďalšie hospodárske reformy zo strany Mikuláša Dzurindu. Najnižší počet voličov (17 percent) z európskej 25 však otriasol povesťou Slovenska ako euronadšenca.
Podľa hlavného hovorcu Reija Kemppinena Európska komisia je sklamaná veľmi nízkou účasťou občanov Slovenska na voľbách, ktorá prekonala všetky historické rekordy.
Slovensko sa mimoriadne nízkou účasťou zle zapísalo do povedomia ostatných členských krajín. vyhlásil včera v Luxemburgu minister zahraničných vecí Eduard Kukan, ktorý musel viacerým kolegom vysvetľovať príčiny malého záujmu voličov.
Skutočnú príčinu apatie voličov vidí rakúska agentúra APA v odcudzení medzi občanmi - voličmi a politikmi, pretože vzťah medzi nimi na Slovensku je už dávno silno naštrbený.
Podľa odhadov Gallupovho ústavu prišlo k urnám v celej Európe len 44,6 percenta oprávnených voličov, čo predstavuje najnižšiu účasť od prvých volieb do EP v roku 1979. Vôbec najnižšiu voličskú účasť zaznamenali v nových členských krajinách únie, kde je priemerná účasť voličov na úrovni 28,7 percenta.
Predseda EP Pax Cox vo výsledkoch volieb vidí aj ďalší dôležitý odkaz, a to pre lídrov v tých krajinách, ktoré sa chystajú vyhlásiť referendá o prijatí ústavnej zmluvy.

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staré Mesto nie je náhoda 02 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štrba sa súdi o Štrbské Pleso
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 07:02