Základné črty krétskej kuchyne sú spoločné pre celé Grécko. Pri varených jedlách nechýbajú zeleninové a strukovinové polievky, ryby a plody mora, teľacie, kozľacie a jahňacie mäso a z hydiny predovšetkým kura. To všetko je bohato dopĺňané čerstvou i dusenou zeleninou, štipkou oregana a pripravované na olivovom oleji.
Všadeprítomný olej. Olivové háje sa rozprestierajú po celej ploche najväčšieho a najjužnejšieho gréckeho ostrova. Podľa archívnych materiálov sa tu olivovníky pestovali už v roku 3 000 pred Kristom. V slávnom minojskom paláci v Knosse mala miestnosť s lisom na olivy centrálnu pozíciu, olej sa z nej odvádzal potrub...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.