StoryEditor

Harmonická kuchyňa ostrova Kréta

03.11.2004, 23:00
Neuveriteľné! Ako môžete používať toľko oleja? Zvolal v roku 1957 pri pohľade na šalátový list utopený v olivovom oleji americký vedec, odborník na výživu Ancel Keys, keď skúmal stravovanie na Kréte.

Základné črty krétskej kuchyne sú spoločné pre celé Grécko. Pri varených jedlách nechýbajú zeleninové a strukovinové polievky, ryby a plody mora, teľacie, kozľacie a jahňacie mäso a z hydiny predovšetkým kura. To všetko je bohato dopĺňané čerstvou i dusenou zeleninou, štipkou oregana a pripravované na olivovom oleji.
Všadeprítomný olej. Olivové háje sa rozprestierajú po celej ploche najväčšieho a najjužnejšieho gréckeho ostrova. Podľa archívnych materiálov sa tu olivovníky pestovali už v roku 3 000 pred Kristom. V slávnom minojskom paláci v Knosse mala miestnosť s lisom na olivy centrálnu pozíciu, olej sa z nej odvádzal potrub...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:59