StoryEditor

Únia schválila energetické dane

28.10.2003, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Európska únia definitívne schválila smernicu o minimálnych spotrebných daniach z energií vrátane uhlia, zemného plynu a elektriny. Doteraz mala EÚ spoločné minimálne sadzby len pre ropné výrobky, aj tie sa podľa novej smernice zvýšia.
Smernicu v pondelok bez diskusie schválili ministri životného prostredia členských štátov EÚ. Nové pravidlá vstúpia do platnosti 1. januára 2004. Spoločné minimálne daňové sadzby na energetické výrobky podľa Európskej komisie zmiernia porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže na vnútornom trhu únie, podnietia energetické úspory a podporia využívanie ekologicky priaznivejších druhov energie.
Väčšina členských krajín EÚ dosiahla pri príprave smernice rôzne výnimky, úľavy a odklady v rozpätí od dvoch do šiestich rokov. O podobné prechodné obdobia požiadali alebo požiadajú aj vstupujúce krajiny. Komisia informovala, že v najbližších týždňoch navrhne pre ne príslušné prechodné obdobia, ďalšie podrobnosti neuviedla.
Slovensko podľa ministerstva financií už požiadalo EÚ o desaťročné prechodné obdobie na zavedenie takzvaných ekologických daní, ktoré sa týkajú spotrebných daní na elektrickú energiu, tuhé palivá a niektoré druhy plynu. Podľa MF zavádzanie nových daní a zvyšovanie daňového zaťaženia nie je v záujme pripravovanej daňovej reformy na Slovensku.
Žiadosť o prechodné obdobie na ekologickú daň poslala do Bruselu okrem SR aj susedná ČR. Česi na rozdiel od Slovenska žiadajú o prechodné obdobie do roku 2007.
Európska komisia si uvedomuje sociálny dosah zdraženia uhlia, elektrickej energie či nafty v kandidátskych krajinách, keďže ich vstup do EÚ si vynúti zvýšenie cien aj kvôli harmonizácii dane z pridanej hodnoty. Postoj súčasných členských štátov je pozitívny z hľadiska ich ochoty vyhovieť novým členom. Pre niektoré regióny kandidátskych štátov, určité aktivity v rámci EÚ a v niektorých krajinách, budú mať výnimky trvalý charakter.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:12