StoryEditor

Krátke správy

07.01.2003, 23:00

Štátna agentúra Czechinvest prilákala vlani do českej ekonomiky priame investície v hodnote asi 1,04 mld. USD. To bolo menej než polovica v porovnaní s takmer 2,2 mld. USD v roku 2001. V minulom roku neprišiel do Česka žiadny strategický investor, zatiaľ čo v roku 2001 to boli automobilky Toyota a PSA. V tomto roku sa Czechinvest chystá zamerať sa na získavanie investorov nielen z tradične silného automobilového a elektrotechnického priemyslu, ale tiež smeruje do biotechnológií, farmácie či letectva.
Americký výrobca telekomunikačných zariadení Motorola Inc. chce investovať do výskumného a vývojového centra v Pekingu 100 mil. USD. Tento krok má posilniť pozíciu spoločnosti na najväčšom mobilnom trhu sveta. Motorola však neposkytla bližšie detaily o časovom rozvrhnutí investície. Rozhodnutie je súčasťou plánu, podľa ktorého by prílev financií amerického výrobcu mobilných telefónov do Číny do roku 2006 mal predstavovať 6,6 mld. USD. Produkcia firmy v Číne sa má v rovnakom časovom období zdvojnásobiť.
Raiffeisen stavebná sporiteľňa vytvorila podľa predbežných výsledkov v minulom roku zisk 170 mil. CZK, zatiaľ čo o rok skôr hospodárila so ziskom 20 miliónov. Raiffeisen stavebná sporiteľňa je podľa počtu uzavretých zmlúv i celkových aktív štvrtou najväčšou sporiteľňou v Česku. Ostatné sporiteľne zatiaľ nemajú údaje o vývoji v minulom roku k dispozícii. Tento rok by mal byť podľa predstaviteľov sporiteľne o niečo menej úspešný. Očakávaný zisk má dosiahnuť úroveň 80 mil. CZK.
Výnosy poradenskej spoločnosti KPMG v Českej republike prekonali vo fiškálnom roku úroveň 1 mld. CZK. V medziročnom porovnaní ide o rast o 4,6 %. Celosvetovo dosiahli výnosy KPMG 10,7 mld. USD, čo je o 3,9 % viac ako v predchádzajúcom fiškálnom roku. Najvyšší medziročný nárast výnosov z činností, ktoré spoločnosť KPMG vykonáva, vykázalo z celosvetového hľadiska poskytovanie služieb finančného poradenstva. KPMG zaznamenala v minulom fiškálnom roku v tomto segmente svojich služieb tržby vo výške 1,4 mld. USD.
Najväčší americký poskytovateľ telekomunikačného spojenia na dlhé vzdialenosti AT & T predal 69-percentný podiel v stratovej divízii AT & T Latin America Corp. za 1 000 USD. Novým majiteľom sa stala holdingová telekomunikačná spoločnosť Southern Cross Group LLC. Latinskoamerická divízia poskytuje dátové služby v Brazílii, Peru, Kolumbii, Čile a Argentíne. Southern Cross chce udržať AT & T Latin America v prevádzke a dosiahnuť prosperitu firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:52