StoryEditor

Okrem diskusie treba aj poznanie

22.02.2004, 23:00
Je naliehavé aj ľuďom v produktívnom veku dožičiť poznanie o aktuálnych technológiách, riadení a znalosť jazykov. Aby aj v strednom veku bolo ľahšie získať prácu vo vznikajúcich firmách.

Živé rozhlasové diskusie poslucháčov s politikmi majú psychologický význam pre poslucháčov, ale aj samých politikov. Väčšinou chýba možnosť získavať poznanie. Ľudia sa posťažujú na pomery a cez telefón môžu politikovi aj vynadať. Najviac sa ponosujú na reformy, ktoré už Slováci ďalej nedokážu znášať. Opoziční politici sa pridávajú na stranu "utláčaných" a nabádajú ich, aby pri najbližších voľbách hlasovali za ich stranu. Ponúkajú aj riešenie na počkanie: v referende hlasovať za skrátenie volebného obdobia. Starší občania vysvetľujú politikom, ako poctivo pracovali vo výrobe či budovali nové fabriky a pritom prišli o zdravie. Teraz si zo skromného príjmu musia priplácať na lieky. Spomínajú, ako bolo za socializmu dobre, lebo všetko podstatné si každý mohol kúpiť. Nezdôrazňujú už, že veľa tovarov bolo pod pultom či v Tuzexe. Vládni politici vysvetľujú nevyhnutnosť bolestivých reforiem vyčerpanosťou verejných zdrojov. Pripomínajú, že zahraniční investori prichádzajú práve vďaka reformám. Politici však svojich priaznivcov nedokážu priviesť k poznaniu, prečo sa nové pracovné miesta vo výrobných odvetviach darí vytvárať prakticky iba zahraničnému kapitálu. Pre našich zostanú živnosti, drobné služby a farmy. Neprijímajú krutú pravdu o socialistickej ekonomike, ktorá nebola schopná zorganizovať sériovú produkciu tak, aby zniesla porovnanie so Západom v kvalite a produktivite. Preto je naliehavé aj ľuďom v produktívnom veku dožičiť poznanie o aktuálnych technológiách, riadení a znalosť jazykov. Aby aj v strednom veku bolo ľahšie získať prácu vo vznikajúcich firmách. Takže okrem diskusie, ktorú politici ovládajú, by mali hľadať kľúč k poznaniu v celej jeho šírke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:05