StoryEditor

Brusel schválil reformu trhu s cukrom

15.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia včera schválila navrhovanú reformu európskeho sektora produkcie cukru. Na jej základe by malo dôjsť k podstatnému zníženiu cien v režime, ktorý je kritizovaný za narúšanie svetového obchodu. Vyhlásil to predstaviteľ EK.
Reformný plán, ktorý vypracoval európsky komisár pre poľnohospodárstvo Franz Fischler, navrhuje zníženie cien cukru na vnútornom trhu EÚ o 40 % a zrušenie pohodlného intervenčného systému.
Európska politika v sektore produkcie cukru sa od jej zavedenia v roku 1968 takmer nezmenila. Dotácie do tohto sektora stoja EÚ ročne 1,7 mld. eur (v prepočte asi 68 mld. Sk) v porovnaní s celkovými ročnými výdavkami na poľnohospodárstvo vo výške 43 mld. eur. Podľa kritikov sú však skutočné náklady cukrového režimu oveľa vyššie, najmä kvôli vysokým minimálnym cenám cukru, ktoré sú na trhu Európskej únie trikrát vyššie ako úroveň na svetových trhoch.
K zmenám dôjde aj pri kvótach, keď súčasné dve kvóty určené na podporu produkcie budú zlúčené do jednej s postupnou redukciou celkového objemu o 2,8 milióna ton zo súčasných 17,4 milióna ton počas štyroch rokov od roku 2005. Zavedené kvóty budú prenosné medzi jednotlivými podnikmi v rôznych členských štátoch.
Hoci štart Fischlerovej reformy sa očakáva v júli 2005, mnohé európske krajiny, ako napríklad Francúzsko, majú záujem o oddialenie jej spustenia. Ministri poľnohospodárstva štátov EÚ by mali o reforme prvýkrát diskutovať na svojom stretnutí v pondelok na budúci týždeň. Informovala o tom agentúra Reuters.
Radikálna reforma systému podpory výrobcov cukru síce zníži ceny cukru v EÚ, ale na druhej strane spôsobí výrazné zníženie príjmov pre producentov cukrovej repy. V rámci reformy dôjde k zníženiu minimálnej ceny cukrovej repy zo 43,6 eura za tonu na 27,4 eura v dvoch etapách počas troch rokov. S cieľom znížiť ich finančné straty zaradila EK do návrhu systému čiastočných kompenzácií až do výšky odhadovania strát. Na tento účel má vzniknúť nový druh priamych platieb, ktoré sa budú zavádzať v dvoch etapách - prvá časť v rokoch 2005 - 2006 a 2006 -2007 a druhá od prelomu rokov 2007-2008. Výška priamych platieb bude založená na historickej referencii (2000 - 2002) podľa objemu výroby cukrovej repy v každej členskej krajine. Pre prvý balík kompenzácií je k dispozícii 895 mil. eur, z ktorých slovenskí farmári získajú 12 mil. eur, v druhom balíku je 1,34 mld. eur, z toho 17 mil. pre Slovensko. Komisia navrhla rovnoprávne zaobchádzanie so všetkými členskými štátmi. Pri ostatných priamych platbách platí pre nové krajiny prechodné obdobie, ich farmár sa preto musia uspokojiť len so štvrtinovými dotáciami oproti poľnohospodárom v starých členských krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:14