StoryEditor

Konzervatívnosť pri daniach

04.06.2003, 00:00

O daňovej reforme je po Koaličnej rade prakticky rozhodnuté. Ak sa naplnia predstavy jej tvorcov a schvaľovateľov, tak sa oživí ekonomika, pritiahnu investície a zvýši zamestnanosť. Je tu však aj druhá stránka -- reálna obava z nenaplnenia cieľov -- väčšej či menšej paralýzy funkcií štátu, z ešte väčšej sociálnej polarizácie spoločnosti a z toho vyplývajúcich dôsledkov a namiesto investícií vysokej neproduktívnej spotreby vysokopríjmových a majetných skupín, ktoré rovnou daňou z príjmu fyzických osôb značne získajú.
Otvoreným rizikom, ktoré prináša daňová reforma, je obmedzenie konečnej spotreby domácností, z nej vyplývajúce vplyvy na ekonomiku a daňové príjmy. Po prvých štyroch mesiacoch tohto roka sa musí modifikovať pôvodne uvažovaný prírastok tejto spotreby z 3,8 percenta na jedno percento. V absolútnych číslach znamená výpadok takmer tri miliardy korún. Ďalšie 3,5 miliardy chýbajú v dôsledku zlého odhadu zblíženia základnej a zníženej sadzby DPH na 20, resp. 14 percent.
Daňová reforma bude štartovať zo zlej tohtoročnej bázy. Rozpočtové príjmy majú nebývalý výpadok a hoci minister I. Mikloš je po koaličnom a vládnom súhlase s opatreniami na zvýšenie príjmov cez spotrebné dane optimista, vývoj neukazuje nič dobré. Z plánovaných 235 miliárd sa vybralo len 79 miliárd, hoci podiel prvých piatich mesiacov vychádza na 97 miliárd. Chýba teda 18 miliárd. Z toho výpadok DPH je 11,8 mld. Oproti stavu spred mesiaca sa zvýšil o vyše dve miliardy. Pri daniach z príjmov, kde je oproti alikvotnej časti výpadok zodpovedajúci asi jednému mesiacu -- pri právnických osobách 1,6 mld. Sk a pri fyzických osobách 2,1 mld. Sk -- sa nádeje vkladajú do poplatníkov, ktorí využili služby daňových poradcov a priznanie podajú a nedoplatky zaplatia do konca júna. Tie sa môžu naplniť, ale nemusia.
Ministerstvo financií si pri projektovaní príjmov budúceho roka môže brať poučenie z tohtoročného vývoja. Vzhľadom na revolučné zmeny v daniach to nie je ľahké. Asi by bolo užitočné, ak by sa držalo konzervatívnosti nie ako ideológie, ale ako pragmatického prístupu pri odhadovaní štátnych príjmov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:52