StoryEditor

Latinskú Ameriku sužuje kríza

23.07.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Zo 14 latinskoamerických krajín sa oficiálne v kríze nachádzajú štyri: Argentína, Uruguaj, Paraguaj a Venezuela. Ohniskom ekonomickej biedy je Argentína, z ktorej sa hospodárske ťažkosti počas päťročnej krízy priamo exportovali do Uruguaja a Paraguaja. Oba štáty sú od svojho južného suseda ekonomicky priamo závislé. Vo Venezuele sa tento rok očakáva pokles hrubého domáceho produktu okolo 4,5 %. Bude to dôsledok hlbokej politickej krízy a chaosu v spoločnosti po nevydarenom aprílovom vojenskom prevrate proti prezidentovi Hugovi Chávezovi.
Venezuelský minister financií Tobias Nobrega podľa anglického denníka Financial Times uviedol, že prognóza nie je až taká zlá ako boli predpovede bezprostredne po skončení pokusu o prevrat. Dokonca aj reálna 25-percentná inflácia v tomto roku bude takmer o 10 % nižšia než znela pôvodná predpoveď domácich a zahraničných ekonómov pre krajinu na rok 2002. V prípade, ak klesne cena ropy na svetovom trhu, Bogota sa dostane pod silný tlak až na budúci rok.
Tento rok by mal hrubý domáci produkt latinskoamerických krajín klesnúť o 1,2 %. Trend potvrdzujú aj júnové výsledky. Vyhliadky hospodárstiev na nasledujúce obdobie sa zhoršili v 11 zo 14 krajín regiónu. Analytici sa však domnievajú, že na budúci rok by hospodárstvo Latinskej Ameriky mohlo dosiahnuť rast okolo 3 %, ak sa vo vyspelých krajinách do konca roka z nejakého dôvodu nezastaví hospodársky rast.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:24