StoryEditor

Brazília za polrok znížila úroky šesťkrát

20.11.2003, 23:00
Brazília za polrok znížila úroky šesťkrát, kľúčová úroková sadzba od júna klesla o 9 % na dvojročné minimum 17,5 %

Rapídny pokles úrokov v najsilnejšej ekonomike Južnej Ameriky pokračuje. Brazílska centrálna banka v stredu znížila kľúčové úrokové sadzby na ich dvojročné minimum, aby ďalej podporila rozvoj národného hospodárstva. Overnightová sadzba je nižšia o 1,5 percentuálneho bodu a od júna už klesla o 9 % z 26,5 na súčasných 17,5 %. Najbližšie bude banka rozhodovať o sadzbách 17. decembra.
V poradí šiesta redukcia úrokov za posledných šesť mesiacov o pol percenta prevýšila konsenzuálne očakávania 24 analytikov oslovených agentúrou Bloomberg News. Preto mierne vzrástli obavy, že teraz banka znižovala sadzby rýchlejšie, než si to vyžaduje ekonomika, čo by mohlo viesť k väčšej inflácii. Pritom práve tá bola na prelome roku príčinou rastu úrokov do astronomických výšok. "Mohli byť konzervatívnejší," myslí si Paulo Vieira sa Cunha, ekonóm HSBC Securities USA, ktorý predpokladal redukciu len o pol percentuálneho bodu. "Bolo to agresívne zníženie. Otázne je, či takéto kroky sú udržateľné aj v dlhšom horizonte," dodáva. Doterajšie znižovanie úrokov už stihlo pomôcť niekoľkým významným brazílskym firmám. Napríklad Cia. Siderurgica Nacional SA, druhý najväčší producent ocele v latinskej Amerike alebo Banco Itau SA, najväčšia brazílska banka podľa trhovej hodnoty, potvrdili, že lacnejšie úvery odštartovali rast dopytu. "Konečne s blížiacim sa koncom roka vidíme našich klientov obnovovať zásoby a vnímame signály rastúceho domáceho dopytu po oceli," povedal Macelo Araujo, výkonný riaditeľ administratívy v spoločnosti Cia. Siderurgica Nacional. Banco Itau pre zmenu registruje rast dopytu po úveroch a očakáva, že vyššie spotrebiteľské výdavky by mali v budúcom roku podporiť hospodársky rast Brazílie. "Rast krajiny bude úplne závislý od spotrebiteľských výdavkov," tvrdí viceprezident banky Alfredo Setubal. Banco Itau sama plánuje na budúci rok priznať o 10 až 15 % viac úverov, pričom očakáva rast ekonomiky Brazílie na úrovni 3 %. V najbližších rokoch však rast HDP neprekročí 4 %, myslí si A. Setubal. Vláda očakáva zvýšenie HDP o 1 %.
Brazílska mena real sa v novembri oslabila o 2,5 % kvôli špekuláciám o tom, že klesajúce úroky znížia atraktívnosť obligácií denominovaných v tamojšej mene. V stredu počas obchodovania v New Yorku však real nezaznamenal žiadne výraznejšie výkyvy. Burzový index Bovespa síce zatváral pred zverejnením rozhodnutia centrálnej banky, no jeho výkonnosť v tomto roku už dosiahla 67 % pri hodnote 18 807,34 bodu, uviedla agentúra Bloomberg News. Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva sa spolieha, že nižšie úroky pomôžu oživiť ekonomiku jeho krajiny. Bývalý odborársky predák bol do svojho úradu zvolený pred rokom s prísľubom, že sa bude snažiť do roku 2006 vytvoriť 8 mil. pracovných miest.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:57