StoryEditor

Dôležité je poznať dopyt na trhu

06.09.2002, 00:00

"Uchytili sme sa na trhu s kuchynským sortimentom, ktorý sa dá využívať aj v reštauráciách. Robíme celé obedové, kávové i čajové súpravy. Pôvodný nápad vznikol ešte v roku 1990, keď som začal s výrobou predmetov dennej potreby podľa starodávnych vzorov," povedal pre HN počas konania augustového veľtrhu Agrokomplex v Nitre jeden z vystavovateľov a predajcov Jozef Húšek, majiteľ firmy Sekulská keramika.
J. Húšek je vyučený keramikár. Pri podnikaní mu s administratívou pomáha manželka. Priamo vo výrobe zamestnáva 20 pracovníkov. Stály sortiment sekulskej rodinnej firmy dnes tvorí 330 výrobkov. Patria medzi ne, napríklad, hrnčeky s menom, džbány, rôzne koreničky, čajníky, vázy či taniere, nesúce farbu záhorského piesku. Firma vlastní Atest o ich akosti a neškodlivosti. "Výrobky pálime pri teplote 1 250 °C. Keramika sa pritom mení na pevnú, odolnú, nepriesakavú a vysokoúžitkovú kameninu," dopĺňa J. Húšek.
Väčšiu časť produkcie firma umiestňuje do obchodnej siete. Má zastúpenie zhruba v 80 obchodoch po celom Slovensku. Tovar nepredáva prostredníctvom veľkoobchodov, J. Húšek si ho distribuuje sám. Je to ekonomicky výhodnejšie a zároveň -- ako hovorí -- je v úzkom styku s obchodníkom, pozná jeho prevádzku. V meste či obci si vyberá exkluzívneho predajcu. "Vyhýbame sa obchodom, kde dominuje lacná keramika dovezená z Ázie. Konkurencie sa nebojíme, len nechceme takto degradovať náš tovar. Ide nám o prestíž slovenského výrobku, v ktorom je kus nášho nápadu a umu," vysvetľuje J. Húšek.
Keramiku prezentuje a predáva aj na rôznych folklórnych akciách, zúčastňuje sa na domácich i zahraničných výstavách zameraných na bývanie či stravovanie. "Na svojich cestách si robím prieskum o vývoji dopytu na trhu. Tovar, o ktorý je záujem, operatívne zaraďujem do výroby," pokračuje J. Húšek. Záujem o sekulskú keramiku je dnes podľa neho veľký. Firma nestačí uspokojiť dopyt. Jej majiteľ sa preto snaží stále rozširovať výrobu. Viacerí odberatelia sa v súčasnosti črtajú aj v zahraničí, nielen v Európe, ale aj v zámorí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:09