StoryEditor

Schôdzka Šarona s Abbásom sa odkladá

28.05.2003, 00:00
Nadnes plánované stretnutie izraelského premiéra Ariela Šarona s jeho palestínskym partnerom Mahmúdom Abbásom sa odkladá. "Rozhovory sa mali uskutočniť v stredu, ale Palestínčania sa s nami kontaktovali so žiadosťou o odklad s odvolaním sa na termínové problémy v dôsledku návštevy španielskej ministerky zahraničia Any Palaciovej v Ramalláhu," informoval včera nemenovaný izraelský zdroj. Šéf palestínskej diplomacie Nabil Šás predtým na správy o odklade rokovania reagoval slovami, že premiéri sa dnes určite stretnú. Podľa najnovších informácií však schôdzka bola presunutá na piatok.
Izraelská strana však včera potvrdila, že nič sa nemení na tom, že začiatkom júna sa Abbás a Šaron spoločne stretnú s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom. "Termín a miesto určia Američania, pretože treba brať do úvahy imperatív bezpečnosti prezidenta USA a jeho časový plán," vyhlásil šéf izraelskej diplomacie Silvan Šalom. Podľa zdrojov tlačovej agentúry AFP by sa malo historické stretnutie uskutočniť 4. alebo 5. júna v Jordánsku za účasti kráľa Abdulláha II. Potom by sa mal vraj Bush stretnúť aj s egyptským prezidentom Husním Mubarakom. Podľa pozorovateľov tak USA chcú získať podporu arabských štátov pre tzv. cestovnú mapu - mierový plán, ktorý počíta s vytvorením palestínskeho štátu v roku 2005 výmenou za mier s Izraelom. Obidve strany s plánom súhlasili, otáznik však visí nad jeho napĺňaním. Izrael už dal najavo, že preň je neakceptovateľný návrat palestínskych utečencov. Palestínčania zasa budú mať problémy zaručiť sa, že islamskí fundamentalisti zložia zbrane.
Za súhlas s tzv. cestovnou mapou sa na Šarona spustila vlna kritiky zo strany Likud a pravicových náboženských zoskupení. Stúpencov tvrdej línie voči Palestínčanom šokoval Šaronov pondelkový výrok o okupácii palestínskych území izraelskou armádou. "Nemáme radi to slovo, ale je to okupácia. Držať 3,5 milióna ľudí pod okupáciou je zlé pre nás aj pre nich," povedal Šaron pre izraelský rozhlas. Termín "okupácia" je pre izraelskú pravicu tabu, pretože zastáva názor, že Izrael má legitímne právo na územie na západnom brehu Jordánu a na pásmo Gazy z náboženských aj bezpečnostných dôvodov. Premiér Šaron na stretnutí s členmi svojej strany Likud v pondelok vyhlásil, že je naklonený hľadaniu politického riešenia konfliktu vrátane stiahnutia izraelských vojakov zo západného brehu Jordánu. "Takto to nemôže ísť donekonečna. Chcete navždy zostať v Ramalláhu, Džaníne, Nábuluse?", opýtal sa Šaron svojich kritikov v Likude.

Dohodu chce aj Sýria

Za "globálne riešenie" problémov Blízkeho východu a rozšírenie mierového plánu o sýrske a libanonské otázky sa včera vyslovil sýrsky minister Farúk aš-Šará. "Aby cestovná mapa umožnila celkové riešenie, musí odpovedať aj na sýrsky a libanonský kôš konfliktu," vyhlásil sýrsky minister, podľa ktorého inak zostane plán obmedzený len na izraelsko-palestínsky konflikt. Sýria má v Libanone okolo 25 000 svojich vojakov a podporuje libanonskú šiítsku milíciu Hizballáh, ktorú USA zaradili na zoznam teroristických organizácií. Izraelský minister zahraničných vecí Silvan Šalom v pondelok povedal, že Izrael je pripravený na uzavretie mierovej dohody so Sýriou, ak Damask prestane podporovať teroristov. (TASR)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:41