StoryEditor

Wal-Mart opäť najväčší na svete

09.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Podľa nového vydania renomovaného časopisu FORTUNE sa už 2. rok za sebou umiestnil na 1. mieste zoznamu najväčších svetových firiem FORTUNE Global 500 maloobchodný reťazec Wal-Mart. V zostupnom poradí ďalej nasledujú: General Motors, Exxon Mobil, Royal Dutch/Shell Group, BP, Ford Motor, DaimlerChrysler, Toyota Motor, General Electric a Mitsubishi. Zoznam všetkých firiem spolu s komentármi je dostupný aj na internetovej stránke fortune. com.
Periodikum uvádza, že globálna ekonomika bola v roku 2002 vážne poškodená. Týmto vyhlásením sa odvoláva na konkrétne čísla sledovaných spoločností. Podľa zoznamu FORTUNE Global 500 klesli celkové tržby amerických spoločností v minulom roku o 281 mld. USD, ich zisky klesli o 56 %. Všetkých 500 najväčších spoločností zamestnalo o 1,3 milióna menej nových zamestnancov ako v predošlom roku.
V rámci európskeho 50-miestneho rebríčka najväčších koncernov sa na čelný post zaradila firma Shell a predbehla tak britskú BP. Najúspešnejšími spoločnosťami v Európe sa stali nemecké skupiny, ktoré v 1. desiatke obsadili spolu 4 miesta. Z "elitnej desiatky" však vypadli E.ON a Deutsche Telekom, ktorých miesto zaujali francúzske koncerny Carrefour a poisťovňa AXA.
Ako najstratovejší podnik uvádza FORTUNE spoločnosť AOL Time Warner so stratou 98,7 mld. USD, čo predstavuje sumu rovnú kombinovanému HDP Čile a Vietnamu. V Európe vykázali najväčšie straty Deutsche Telekom, Vivendi Universal a France Telekom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 23:08