StoryEditor

Putinov ťah Medvedevom

02.11.2003, 23:00
Odchádzajúci Vološin bol v administratíve zárukou rovnováhy medzi klanmi, ktoré v okolí prezidenta súperili o moc - tzv. rodinou, ktorá obývala Kremeľ ešte za čias Borisa Jeľcina a "pitercami", ktorých priviedol do Moskvy až z jeho vôle nástupca Vladimir Putin. Prvá bola advokátom veľkého biznisu, druhú v médiách nazývali "čekistami".
Tak ako predpovedali ruské médiá, prezident Vladimir Putin si dal so zverejnením demisie šéfa svojej administratívy čas. Počkal do štvrtkovej polnoci, hoci údajne rezignáciu Alexandra Vološina prijal ešte minulú sobotu. Podľa komentátorov nechcel finančnému svetu dávkovať Jóbove zvesti po jednej a rozhodol sa vyrukovať so všetkými zlými správami naraz. Napokon zmena tvárí v inštitúcii, ktorá určuje smerovanie krajiny a je slovami analytikov "ministerstvom politiky", môže byť pre Rusko významnejšia než samotné parlamentné voľby. Najmä, keď ide o najvýraznejšiu zmenu od Putinovho nástupu k moci v roku 2000.

Narušená rovnováha
Odchádzajúci Vološin bol v administratíve zárukou rovnováhy medzi klanmi, ktoré v okolí prezidenta súperili o moc - tzv. rodinou, ktorá obývala Kremeľ ešte za čias Borisa Jeľcina a "pitercami" (Piter hovorovo Petrohrad), ktorých priviedol do Moskvy až z jeho vôle nástupca Vladimir Putin. Prvá bola advokátom veľkého biznisu, druhú v médiách nazývali "čekistami". Mnohí z nich totiž spolu s Putinom slúžili v radoch tajnej služby KGB, prípadne neskôr vo Federálnej bezpečnostnej službe (FSB). Práve ich vplyv má stáť za poslednými útokmi proti oligarchom.

Kompromis
Na Vološinovo miesto prichádza najmladší člen administratívy - len 38-ročný Dmitrij Medvedev. Predseda Dozornej rady Gazpromu, v ktorej zastupuje štát, patrí k Putinovým najbližším poradcom - v jeho réžii prebiehala posledná prezidentská volebná kampaň. Napriek tomu, že je Petrohradčan, cíti sa Medvedev podľa insiderov lepšie v spoločnosti Vološinovej skupiny. Natoľko silnou osobnosťou, akou bol jeho predchodca, však zrejme nikdy nebude. Administratíva nadobudne teraz podľa politológa Alexeja Makarina "kolektívny charakter". "Medvedeva budú v najlepšom prípade vnímať ako prvého z rovných," skonštatoval.

Veľké zmeny
Fakt, že Putin dosadil na miesto šéfa administratívy dynamického manažéra s trhovou reputáciou, môže mať dva dôvody. Prezident nechce dovoliť, aby sa odchod Vološina stal úplným víťazstvom pre "čekistov". Tak by sa totiž dostal do závislosti od tejto skupinky. Okrem toho si zrejme veľmi dobre uvedomuje, akú silnú medzinárodnú reakciu by vyvolala iná voľba.
Vymenovanie Medvedeva vnímajú takmer všetci ruskí komentátori ako vydarenú zásterku skutočného stavu. Prezident sa podľa všetkého snaží demonštrovať, že sa nič nezmenilo, konštatoval internetový denník Gazeta.ru. Rusko však čakajú veľké zmeny. Vološin bol totiž až donedávna garantom neprehodnocovania výsledkov Jeľcinovej éry. Aj preto hovoria pozorovatelia o začiatku štátneho kapitalizmu, keď štát postupne prevezme kontrolu nad súkromným vlastníctvom.

Majster intríg

Alexander Staljevič Vološin stál na čele administratívy už od roku 1999, bol šéfom administratívy ešte za Jeľcina. Tento majster kuloárnych intríg s leninskou briadkou patril medzi najvplyvnejších predstaviteľov moci. "Alexander Vološin sa do taliančiny prekladá ako Niccolo Machiavelli," napísal o ňom denník Novaja gazeta. Už od Putinovho nástupu k moci lámal rekordy v chýroch o demisii. Naposledy sa o jeho odstúpení hovorilo pred troma mesiacmi po zadržaní šéfa skupiny Menatep Platona Lebedeva.

01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V nedeľu sme mali trinásť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:07