StoryEditor

Akcie ZSE v Paroplynovom cykle

13.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Západoslovenská energetika (ZSE), a. s., zrejme príde o svojich 66 % akcií v a. s. Paroplynový cyklus (PPC) Bratislava. Poradca vlády pre privatizáciu ZSE, pôvodom rakúska firma CAIB Securities, totiž odporučil vyňatie akcií z portfólia podniku. Dôvodom je podľa informácií generálneho riaditeľa sekcie energetiky, nerastných surovín a hutníctva Ministerstva hospodárstva (MH) SR Ondreja Studenca skutočnosť, že investori oceňujú akcie ZSE v PPC na nulovú hodnotu a takú PPC podľa O. Studenca nemá. Predajom akcií PPC samostatne by sa tak podľa O. Studenca dala za ne získať "nejaká cena". Vyčlenenie akcií PPC z portfólia ZSE súvisí aj s vládou prijatým modelom reštrukturalizácie elektroenergetiky, podľa ktorého má byť z rozvodných energetických podnikov vyňaté teplárenstvo. MH preto spolu s FNM zváži prevod akcií ZSE v PPC, ktorý okrem elektriny vyrába aj teplo, buď na Bratislavskú teplárenskú (BAT), alebo na monopolného výrobcu elektriny v SR -- a. s. Slovenské elektrárne (SE).
Dvaja budúci potenciálni vlastníci akcií ZSE v PPC však zatiaľ oficiálnu ponuku od MH nedostali. "Vykonáme to, o čom rozhodne MH. Ide to mimo nás," odpovedal predseda Predstavenstva BAT Jozef Kovačovič na otázku, či má spoločnosť o akcie v PPC záujem. Súčasný 10-percentný akcionár v PPC -- a. s. SE -- reagoval, že vedenie spoločnosti sa takouto ponukou zatiaľ nezaoberalo. Pri rozhodovaní o prípadnej ponuke by však vedenie SE podľa informácií hovorkyne spoločnosť Aleny Melichárkovej vychádzalo aj zo skutočnosti, že SE majú s PPC ako systémovou elektrárňou dlhodobú zmluvu o využívaní disponibility celého elektrického výkonu kogeneračného zdroja. Prípadné súhlasné stanovisko SE musí byť podľa hovorkyne v súlade s podmienkami dlhodobej úverovej zmluvy medzi PPC a Európskou investičnou banku, ktorá poskytla v polovici roku 1999 na financovanie projektu PPC 15-ročný úver so štátnou zárukou v sume 100 mil. DEM.
Okrem ZSE a SE je posledným akcionárom v PPC v súčasnosti s 24-percentným podielom na základnom imaní a. s. Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktorá sa má akcií v PPC v zmysle končiaceho sa predaja 49 % akcií SPP strategickému investorovi zbaviť rovnako ako ZSE. V súčasnosti nejasné budúce vlastnícke vzťahy okolo akcií PPC brzdia aj uzavretie rokovaní o vstupe amerického AES do bratislavského paroplynu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:07