StoryEditor

Art Film sa začína Ódou na radosť

21.06.2002, 00:00

Jubilejný 10. medzinárodný festival filmového umenia Art Film Trenčianske Teplice dnes večer otvorí v kine Prameň predstavenie macedónskeho filmu Óda na radosť. Osemdesiatpäťminútový dokumentárny film režiséra Svetozara Ristovskeho sa inšpiroval koncertom Balkánskeho filharmonického orchestra, ktorý v meste Skopje v júni 2000 predviedol Ódu na radosť Ludwiga van Beethovena. Symfonický orchester tvoria umelci z rôznych balkánskych krajín a národov a ich spolupráca symbolizuje úsilie o urovnanie vzťahov v najkritickejšom európskom regióne. Scenárista a režisér Svetozar Ristovski, ktorý pri vzniku snímky pôsobil zároveň aj ako výkonný producent, spolu s kameramanom Vladimirom Samoilovským sledujú životné osudy jednotlivých členov orchestra, ich vyrovnávanie sa s novou situáciou po páde boľševického impéria i postoje a činy počas vojnových konfliktov na Balkáne. Hlavnou témou filmu však je optimizmus, ktorý vyplýva nielen zo spolupráce členov orchestra, ale najmä z ich presvedčenia, že práve umenie dokáže ľuďom uľahčiť a spríjemniť život.
Festivalové ceny
Cenu Zlatá kamera udeľuje Art Film tradične osobnostiam domácej i zahraničnej kinematografie za podiel na rozvoji filmového umenia. Tento rok sa ich držiteľmi stanú majster filmového strihu Maximilián Remeň a režisér Juraj Jakubisko. Ceny si prevezmú počas otváracieho ceremoniálu festivalu. Od roku l995 sú každoročne na festivale oceňovaní herci, ktorí významnou mierou ovplyvnili vývoj svetovej kinematografie. Cenu Hercova misia predstavuje mosadzná plaketa, ktorú ocenení herci osobne umiestnili na Moste slávy, ktorý je súčasťou festivalového areálu. V tomto roku si ju prevezmú Božidara Turzonovová, Bolek Polívka a talianska herečka Ornella Mutiová, ktorá na Art Filme uvedie filmovú adaptáciu rovnomenného románu Gabriela Garcíu Márqueza Kronika vopred ohlásenej smrti (Cronaca di una morte annunciata, 1987). Medzi hosťami jubilejného ročníka festivalu bude i známy skladateľ filmovej hudby Andrea Morricone. Do Trenčianskych Teplíc pricestuje v stredu podvečer a na festivale ostane až do jeho konca.
Výhody pre mladých
Festival aj v tomto roku vychádza v ústrety mladým ľuďom, držitelia Karty mládeže EURO<26 majú po celý čas trvania festivalu možnosť akreditovať sa a získať vstup na všetky festivalové filmové predstavenia zdarma. Okrem kvalitných filmov festival ponúka stretnutia s hviezdami, filmovými tvorcami, so slovenskými hercami a zahraničnými filmármi slovenského pôvodu. Nechýba ani bohatý sprievodný program: teplovzdušné balóny, historické automobily a bicykle, chudúľové divadlo, mažoretky, koncerty. Na festivale vystúpia Lole Hammond, Joe Hajšo Band, Andrea Zimanyová so skupinou Margot, Silvia Josifoska so skupinou, Funny Fellows, Dívčí saxofonový orchestr z Luhačovíc a ďalší. Pre menej náročných účastníkov ponúka festival (www.artfilm.sk) ubytovanie v telocvični za ľudovú cenu štyridsať korún na noc.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:07