StoryEditor

Sprísnenie pravidiel pre firmy v USA

19.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vplyvné americké hospodárske združenie Conference Board (CB) žiada, aby sa podnikové akciové opcie zarátavali do nákladov v bilanciách o hospodárení firiem. Žiada tiež, aby vrcholní manažéri boli prinútení dlhší čas nepredávať akciové opcie, ktoré dostávajú od svojich firiem. Okrem toho by mal nezávislý výbor, ktorý stanovuje výšku odmien manažérom, dostať nové právomoci.
Conference Board je organizáciou, ktorá pre svojich členov vybavuje zmeny v nástrojoch pre trhy a manažment. Pred mesiacom CB vymenoval Komisiu pre verejnú dôveru a súkromné podnikanie, ktorej úlohou je vypracovanie reformných návrhov a zamedzenie ďalších podnikových škandálov. Komisia má dosiahnuť obnovenie dôvery Američanov vo firmy a v kapitálové trhy, ktorá bola značne narušená po krachu Enronu a WorldComu.
Medzi 12 členmi komisie sú aj prominentní predstavitelia ekonomiky a finančníctva, ako šéf počítačovej firmy Intel Andrew Grove, bývalý šéf amerického burzového dohľadu Arthur Levitt či bývalý predseda americkej centrálnej banky Paul Volcker.
Požiadavky komisie podporuje aj predseda predstavenstva finančnej spoločnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett, ktorý nie je jej členom. Zúčastnil sa však na tlačovej konferencii, na ktorej oznámili nové požiadavky CB.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:51