StoryEditor

SB: Hospodársky rast naďalej slabý

12.12.2002, 23:00

Svetová ekonomika bude v nasledujúcom roku napredovať veľmi pomalým tempom, čo výrazne ovplyvní redukciu chudoby v najchudobnejších krajinách sveta, varuje v najnovšej správe o výhľade ekonomiky vo svete Svetová banka (SB).
Podľa banky sa otázka odstraňovania obchodných prekážok, ktoré bránia produkcii z chudobných krajín uplatňovať sa na trhu, stáva čoraz aktuálnejšou. Poukázala na to, že pokles priamych zahraničných investícií za ostatný rok bol najprudší od hospodárskej recesie zo začiatku 80. rokov. Správa zároveň uvádza, že aj keď privatizácia často prispela k zvýšeniu ekonomickej aktivity, nie je "všeliekom", ak na trhu nebude efektívna konkurencia.
SB očakáva, že svetové hospodárstvo dosiahne v roku 2003 rast v priemere o 2,5 %. Je to iba o niečo lepšia situácia ako "výrazne pomalý" rast, ktorý dosiahlo v rokoch 2001, ako aj 2002, napriek tomu je výrazne pod úrovňou očakávanej dlhodobej miery rastu. Rast v bohatších štátoch sveta by sa mal pohybovať okolo 2,1 %, zatiaľ čo v rozvojových 3,9 %. Tieto čísla však skrývajú výrazné regionálne rozdiely. Napríklad východná Ázia by mala dosiahnuť rast okolo 6,1 %, zatiaľ čo Latinská Amerika v dôsledku problémov so štátnym dlhom iba okolo 1,8 %. Medzi ďalšie prekážky, ktoré bránia výraznejšiemu rastu vo svete, patrí nižšia spotrebiteľská dôvera, ako aj vyšší dlh v dôsledku prepadu akciových trhov po prepuknutí firemných škandálov v USA. Podľa banky krajiny takmer nepokročili ani v obchodných rokovaniach od minuloročného zasadania Svetovej obchodnej organizácie v Katare, najmä pre najnovšie ochranárske kroky bohatších krajín, teda presný opak toho, na čo SB tlačí -- otvorenie bohatých trhov chudobným. Dôležitým krokom na podporu rastu bude podľa banky zvýšenie konkurencie, štáty by však mali byť opatrné pri predaji štátnych firiem. "Pretransformovanie štátneho monopolu na súkromný znehodnocuje potenciál privatizácie," uviedol autor správy SB Richard .Ako príklad uviedol Afriku, kde telekomunikačné služby v krajinách s konkurenčnejším trhom expandovali trikrát rýchlejšie než v štátoch s jedným telekomunikačným monopolom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:51