StoryEditor

Nové knihy

30.09.2003, 00:00

Komunikácia, riadenie kvality, termíny, rozpočet, riziká, plánovanie, rozhodovanie, kontrolovanie, koordinácia, rozvoj spolupráce. To sú názvy kapitol v rozsahom neveľkej knihe Riadenie projektu (Slovart 2003), ktorá má za úlohu naučiť vás potrebné základy pri riadení akéhokoľvek projektu skôr, ako to budete potrebovať. Jasný, zrozumiteľný text Andyho Brucea a Kena Langdona a ilustrácie priblížia všetky aspekty úspešného vedenia podnikateľského projektu. Jednoduchý zoznam pomôže pri príprave projektu v každom štádiu od jeho začatia až po ukončenie. Schémy a diagramy predstavujú rozličné možnosti postupu a poskytujú užitočné príklady.

Pomocou knihy Na emoce s rozumem (Portál 2003) sa môžete naučiť metódy, ktoré pomáhajú zvládať nepríjemné emócie, ako je depresia, úzkosť, zlosť, panika, žiarlivosť, pocity viny a hanblivosť. Kniha Na emoce s rozumem vám pomôže uvedomiť si v bežných každodenných situáciách, ale i počas závažných životných udalostí svoje vlastné myšlienky, emócie, správanie a telesné reakcie. Ukazuje, ako skúmať zmysel a užitočnosť rôznych myšlienok, ktoré vám počas dňa napadnú, ako meniť tie myšlienky, ktoré vás udržujú v zlej nálade, vedú k nevhodnému správaniu a narušujú vaše vzťahy s ostatnými ľuďmi. Okrem toho publikácia hovorí, ako urobiť vo svojom živote zmeny, pokiaľ na základe skúmania svojich myšlienok zistíte, že určité problémy musíte vyriešiť.
Kniha Mezinárodní finance autorov Jaroslavy Durčákovej a Martina Mandela (Management Press, 2003) je určená predovšetkým študentom bakalárskeho štúdia ekonomických fakúlt i pracovníkom z hospodárskej praxe, ktorí chcú získať prehľad hlavne o problematike fungovania devízových trhov a medzinárodného investovania. Kniha je zameraná na podnikový a bankový sektor, zároveň však rešpektuje skutočnosť vzájomného prepojenia makroekonomického a mikroekonomického pohľadu v oblasti medzinárodných finančných vzťahov. Čitateľ môže získať poznatky nielen o súčasných systémoch devízového kurzu, ale aj o možnostiach prognózovania budúceho pohybu kurzu pomocou fundamentálnej, technickej a forwardovej analýzy. Podstatná časť knihy je venovaná jednotlivým typom devízových operácií a pod. Text je doplnený mnohými grafmi, schémami a príkladmi, každú kapitolu uzatvára blok kontrolných otázok a prehľad odporučenej literatúry. Druhé vydanie knihy je aktualizovné najmä v častiach, ktoré sa venujú problematike menovej integrácie, platobnej bilancii a devízovým tokom.
Prehľad a klasifikácia najdôležitejších názorov, myšlienok a teórií týkajúcich sa umenia, jeho filozofie, histórie a kritiky predstavuje publikácia Přehled teorií umění z nakladateľstva Portál. Autor S. Chalumeau zhromažďuje kritériá, ktoré opisovali myslitelia od Platóna až po súčasnosť, aby pomocou nich vymedzili umenie od toho, čo skutočným umením nie je. Sleduje i to, ako títo myslitelia vysvetľovali vývoj umenia a vzťahy človeka k nemu. V teórii umenia rozlišuje päť základných odborov myslenia, ktoré ovplyvňovali mysliteľov určitých období a smerov (fenomenológia umenia, psychológia umenia, sociológia umenia, formalizmus a štrukturálna analýza). Každá z kapitol knihy poskytuje prehľad niektorého z hlavných období a uvádza jeho predstaviteľov -- antické teórie umenia, renesancia, klasicizmus a barok, neoklasicizmus, romantizmus, nemecká filozofia umenia, historici umenia a pod.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:50