StoryEditor

Nováky vlani preinvestovali 285 miliónov

28.01.2004, 23:00
Autor:
SITASITA
Novácke chemické závody, ktoré sa zameriavajú na výrobu produktov anorganickej i organickej chémie, minulý rok preinvestovali viac ako 285 miliónov korún.

Novácke chemické závody (NCHZ), ktoré sa zameriavajú na výrobu produktov anorganickej i organickej chémie, minulý rok preinvestovali viac ako 285 miliónov korún. Priame náklady na investičné ekologické akcie si pritom vyžiadali približne 60 miliónov korún. Všetky ekologické aktivity firmy však dosiahli vo finančnom vyjadrení až 90 miliónov korún, pričom v tejto sume sú započítané aj náklady na likvidáciu starých ekologických záťaží, sanácie nevyužívaných objektov a ekologické štúdie. Od roku 1998 NCHZ preinvestovali celkovo zhruba 1,306 miliardy korún.
Ako informoval generálny riaditeľ podniku Ľuboš Beňo, najvýznamnejšími investíciami v roku 2003 bolo zníženie obsahu chlórovaných uhľovodíkov z výroby propylénoxidu, rozšírenie výroby tepla a uzavretie skládky Brezina. Veľké očakávania podnik vkladá do projektu výroby acetylenických alkoholov, ktorý sa začal realizovať vlani v auguste. "Táto investícia prinesie NCHZ nielen nový produkt, ale aj ekonomický prínos," povedal Ľ. Beňo. V tomto roku novácka chemička pripravuje aj rekonštrukciu odprášenia výroby acetylénu a modernizáciu adiabatického prania vinylchloridu. Ako ďalej uviedol Ľ. Beňo, investičné akcie sa budú sústreďovať na zlepšovanie ekonomických ukazovateľov existujúcej výroby. Súčasťou riešení však bude aj plnenie sprísnených ekologických podmienok vyplývajúcich zo súčasnej legislatívy.
NCHZ sú držiteľom certifikátu systému environmentálneho manažérstva ISO 14 001, ktorý im vystavila belgická certifikačná organizácia SGS EQCI v roku 2002. NCHZ veľkú časť produkcie vyvážajú, hlavne na trhy krajín EÚ, pričom prevažná väčšina produktov je určená na ďalšie spracovanie. Spoločnosť dosiahla za deväť mesiacov minulého roka hrubý zisk 13 miliónov korún pri celkových tržbách 3,4 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:56