StoryEditor

USA majú záujem o ruský energetický trh

24.09.2003, 00:00

Po prvom stretnutí amerických a ruských predstaviteľov energetického sektora v Texase sa v týchto dňoch koná druhý rusko-americký energetický summit v Petrohrade. Prebiehajúce stretnutie by malo obom krajinám umožniť zdynamizovanie projektov v oblasti energetiky. "Moskva bude zohrávať čoraz väčšiu úlohu na svetovom trhu s energetikou," uviedol americký minister obchodu Donald Evans. Podľa neho pri skombinovaní skúseností ruských technikov a amerického kapitálu budú môcť obe krajiny vďaka spolupráci dosiahnuť nové možnosti. Informoval o tom The Moscow Times.
Už pred rokom USA jasne naznačili, že vzhľadom na problémy v Iraku budú musieť svoju energetickú stratégiu prehodnotiť a preorientovať sa na energetické dodávky z iných regiónov. A spoločne s Arabmi, Nemcami, Talianmi, Francúzmi, Japoncami a Číňanmi, ktorí ešte zvýšili svoje snahy získať podiel na ruskom energetickom trhu, sa aj Washington rozhodol byť ešte aktívnejším, aby si zabezpečil dodávky energie z regiónu bývalého najväčšieho nepriateľa z obdobia studenej vojny.
"Už v najbližšom období bude čoraz viac amerických spoločností prichádzať do Ruska," uviedol Evans. Na zozname najväčších ropných spoločností, ktoré prejavujú veľký záujem o Rusko, sú ExxonMobil, ChevronTexaco, ConocoPhillips a Marathon.
Jednou z najzaujímavejších informácií, ktoré sa objavili na stretnutí, bola správa o tom, že buď spoločnosť ChevronTexaco alebo ExxonMobil sú ochotné za 25-percentný podiel v ruskej ropnej spoločnosti Yukos, najväčšieho producenta ropy v krajine, zaplatiť viac než 11 mld. USD. Ani jedna z troch spoločností však správu nepotvrdila ani neodmietla, čo len podporilo špekulácie, že sa niečo dôležité pripravuje. Záujem o trh v USA, naopak, prejavila ruská spoločnosť Gazprom, ktorá práve tu hľadá partnera pre svojej gigantický projekt za polárnym kruhom.
Evans ďalej upozornil na prudko sa rozrastajúci ruský trh s kvapalným zemným plynom a narastajúci dopyt zo strany Spojených štátov. "Aj toto jej jeden z dôležitých faktorov podporujúcich intenzívnejšiu spoluprácu Ruska a USA v oblasti energetiky. Navyše dovoz skvapalneného zemného plynu z Ruska bude oveľa lacnejší než z Perzského zálivu. V tejto súvislosti Evans vyzval aj americké spoločnosti, aby sa zamerali na vytvorenie špeciálnych zariadení na transport skvapalneného zemného plynu, rovnako ako aj na rozvoj technológií na jeho produkciu. Rusko totiž v súčasnosti nemá dostatočné kapacity na výrobu skvapalneného plynu. Zároveň má však dosť zásob ropy a zemného plynu na to, aby mohlo výrazne zvýšiť dodávky energie do USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:53