StoryEditor

Investícia pomôže celej ekonomike

15.01.2003, 23:00

Prílev 29-miliardovej investície na Slovensko bude impulzom na príchod ďalších investorov, pomôže pri riešení deficitu zahraničného obchodu a podporí aj rast zamestnanosti.
"Takáto výška investície zvýši pozornosť celej Európy. Investori, ktorí sa rozhodujú expandovať vo východnej Európe, budú preto pravdepodobne väčšiu pozornosť venovať Slovensku," povedal analytik Slávie Capital Pavol Ondriska. Slovensko podľa neho ponúka kombináciu, ktorú investori potrebujú -- možnosť vyrábať produkty za východoeurópske náklady, ale pre západoeurópske trhy, keďže budeme súčasťou EÚ.
Vzhľadom na vysoký plánovaný objem výroby môže pozitívny dosah na bilanciu zahraničného obchodu dosiahnuť niekoľko desiatok miliárd korún ročne. Spočiatku, pri budovaní závodu a nábehu výroby, sa veľa dovezie zo zahraničia. "Do plného spustenia výroby budú prevažovať dovozy výrobných strojov a technológií, ktoré dočasne zhoršia obchodnú bilanciu," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Postupne sa však vytvorí šanca a príležitosti aj pre domáce podniky. "V prípade, že domáca produkcia dokáže zareagovať na ponúknutú šancu, možno zo strednodobého hľadiska očakávať pokles dovoznej náročnosti a celkové zlepšenie zahraničnoobchodnej bilancie Slovenska," skonštatoval Mário Blaščák z Ľudovej banky.
Nová automobilka na seba napojí aj sieť dodávateľov a okrem 3 600 priamo vytvorených miest v závode bude stimulom na tvorbu približne rovnakého počtu príležitostí, ale aj obslužných činností. "Dá sa očakávať rast zamestnanosti, nielen v trnavskom, ale aj v nitrianskom, trenčianskom a žilinskom regióne. Vzhľadom na to, že závod Peugeotu nebude až tak ďaleko od Volkswagenu, môže to vytvoriť konkurenčné prostredie s následným tlakom na rast miezd," dodal Blaščák. "Keďže časť z budúcich pracovníkov automobilky bude z radov nezamestnaných, znížia sa náklady štátu a, naopak, získajú sa dodatočné príjmy z daní a odvodov," doplnil Ondriska. V neposlednom rade podľa neho investor prispeje aj k zvýšeniu pracovnej morálky u niektorých Slovákov.
Róbert Prega z Tatra banky upozorňuje, že jedna zahraničná investícia, hoci významná, nedokáže zvrátiť negatívny trend vývoja na trhu práce. Je však signálom na vstup ďalších investícií na zelenej lúke, ktoré môžu pomôcť výraznejšie znížiť nezamestnanosť na Slovensku.
Investícia Peugeotu sa odrazí aj na raste priemyselnej produkcie, čo sa podľa Blaščáka pozitívne prejaví na celkovom hospodárskom raste Slovenska. Má však aj svoju tienistú stránku. Je ňou zvýšenie závislosti priemyslu od cyklického vývoja automobilového priemyslu vo svete, ale aj celej ekonomiky od globálneho ekonomického vývoja.
Čo prinesie závod na Slovensku francúzskemu investorovi
- výrobnú základňu v blízkosti trhov, na ktorých skupina posilňuje svoju pozíciu
- nová továreň navýši výrobné kapacity skupiny v Európe, ktoré už zahŕňajú deväť závodov vo Francúzsku, Španielsku, Veľkej Británií a Portugalsku

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:33