StoryEditor

Dopad či dosah

16.07.2003, 00:00

Dôsledky vstupu do EÚ budú mnohoraké a nejednoznačné. Štúdia Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky SAV ich skúma parciálne podľa jednotlivých oblastí, odvetví, prierezov i vo vzájomných súvislostiach. Vyplývajú z nej niektoré mementá, ktoré by si mal všimnúť každý, kto má s hospodárstvom čo len trochu do činenia.
Štúdia poukazuje na to, že výhody a nevýhody, možnosti a riziká nie sú konštantné. Dynamicky sa vyvíjajú, menia intenzitu a interakcie a čo je dôležité, dajú sa ovplyvniť. Upozorňuje nielen vládu a podpredsedu Csákyho, ale všetky štruktúry a subjekty. Veľké podniky so zahraničným kapitálom v únii už vlastne sú, pre ne veľká zmena nenastane. Horšie to bude s malými podnikmi, ktoré spoločný ekonomický priestor a európske štandardy môžu náhle postaviť do netušenej situácie. Je ešte takmer rok na to, aby dobrý i zlý duch integrácie bol pri tvorbe firemných stratégií, pri všetkých manažérskych rozhodnutiach.
Druhý záver sa vzťahuje najmä na naše kroky nasmerované natvrdo. Európska únia, ale i Európska menová únia sú pred osudovými križovatkami. Dnešný pohľad je iný ako realita o jeden -- dva roky a vláda i podnikatelia by mali mať priestor, aby mohli na zmenené ciele reagovať. Príkazom nasledujúcich rokov bude adaptácia. Ide predovšetkým o maastrichtské kritériá, kde by ortodoxné postupy na dosiahnutie cieľov, bez ohľadu na reálny vývoj, mohli spôsobiť v reálnej ekonomike negatívne dôsledky. Ťažkou otázkou je nastavenie kurzu koruny, najmä ak sa má pre meny krajín kandidujúcich do EMÚ podstatne zúžiť fluktuačné pásmo. Štúdia neodpovedá na tieto veci jednoznačne, jej poslaním je upozorniť na vplyvné faktory a najmä na faktor času.
Sme v situácii neopakovateľných príležitostí, v období, ktorého dôležitosť si uvedomíme až po vstupe. V dobrom, ak o rok uvidíme, že sme sa včas vyhli problémom, do ktorých sa dostali iné vstupujúce krajiny. A v zlom, ak zistíme, že sme na rozdiel od iných neschopnosťou a ignorantstvom nevyužili príležitosti, ktoré nám ležali na prahu. Ide o to, aby sme nevyvrátili presvedčenie jazykovedcov, že vstup nebude mať na nás dopad, ale dosah.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:36