StoryEditor

Nový spor Telekom Austria

06.09.2002, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

V telekomunikačnom odvetví, ktoré je bohaté na konflikty, sa začína objavovať nový spor medzi bývalým rakúskym monopolom Telekom Austria (TA) a jeho konkurentmi. Podľa denníka Die Presse jadrom sporu je, že TA žiada na základe telekomunikačného zákona náhradu za poskytovanie univerzálnych služieb ešte z roku 1999 v celkovej výške 120 mil. eur. TA predložila návrh telekomunikačnému regulačnému orgánu ešte na konci roku 2001.
Týka sa to hlavne spoločností, ktoré v roku 1999 dosiahli vyšší obrat než 18,5 mil. eur. Okrem TA a spoločnosti Mobilkom, sú to operátori T-Mobile, One, tele.ring a UTA. Firmy sú však proti, pretože túto sumu pokladajú za neprimeranú a mohla by zaťažiť ich bilancie, ktoré sú už aj tak stratové. Len tele.ring si na základe odhadov odložil v 1. polroku 4 mil. eur, v dôsledku čoho ich hospodársky výsledok dosiahol stratu 5,5 mil. eur. Pri výpočte sumy vo firmách T-Mobile, One a UTA sa v dôsledku vyššieho objemu obratu už aj v roku 1999 bude vychádzať z oveľa vyšších čísel. UTA počíta so sumou 1 mil. eur. Všetci telekomunikační operátori preto oznámili, že podajú sťažnosti na regulačný orgán, len čo Rundfunk- und Telekom Regulierungs GmbH (RTR) rozhodne, koľko má ktorá firma zaplatiť. Sťažnosť doteraz podal iba tele.ring.
TA podala žiadosť o spätné preplatenie nákladov z univerzálnych služieb v RTR až na konci roku 2001 preto, lebo RTR musela najskôr zistiť trhový podiel TA v roku 1999. Ten bol stanovený na 79,64 %, na základe čoho má TA nárok na preplatenie, pretože neprekročila hranicu 80 %. Martin Sprinzl, hovorca spoločnosti One, si však myslí, že ohodnotenie trhového podielu je otázne, ako aj výpočet nákladov TA. Hovorkyňa RTR Daniela Andreaschová potvrdila prebiehajúci proces, ale vzhľadom na jeho citlivosť nechcela podať ďalšie informácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:17