StoryEditor

Druhá vlna e-learningu

18.03.2003, 23:00

Po miernej kríze, ktorá nastala aj v oblasti e-learningu a bola spôsobená poklesom investícií v oblasti informatiky, dochádza teraz k dozrievaniu trhu. Pôvodné očakávania vkladané do elektronického vzdelávania sa začínajú zreálňovať. Tom Graunke (CEO spoločnosti KnowledgeNet) tvrdí: "Štartujeme novú vlnu vzdelávacích aktivít, keď kupujúci presne vedia čo chcú. Ide o to, aby sme ich požiadavky maximálne naplnili." Samozrejme, že ide o dosť silnú marketingovú rétoriku pre stále malý trh. Jedno je ale isté, e-learningový svet sa posúva do novej fázy, keď sa dostávame do reálneho poskytovania informácií a služieb. V slovenských podmienkach možno predpokladať, že prvé výsledky takýchto projektov sa objavia v tomto, prípadne ďalšom roku.
Spoločnosť IDC už tiež revidovala svoje prognózy o e-learningovom trhu. Podľa dlhodobých odhadov obrat spoločností v oblasti IT vzdelávania a vzdelávania v podnikových zručnostiach celosvetovo dosiahne v roku 2006 celkom 28,6 mld. dolárov s medzi ročným nárastom 7,1 percenta. Americké spoločnosti predpokladajú nárast 13,3 perc. a objem trhu 18,3 mld. USD. Konjunktúra na trhu e-learningu bude postupovať trochu pomalšie ako sa očakáva.
Počas medzinárodného veľtrhu pre oblasť e-learningu "Learntec 2003" v Karlsruhe prezentovala Európska komisia svoj nový web portál pre e-learning. Portál prináša informácie o spoločných iniciatívach Európskej komisia v programe E-learningu (2004 -- 2006). Obsahuje informácie aj o národných verejných a privátnych iniciatívach v danej oblasti. Na portáli sa diskutuje o rôznych témach, ako napr. "eLiteracy" alebo o situácii v jednotlivých krajinách. Úlohou portálu bude vyhľadávať zaujímavé projekty, snažiť sa spojiť zodpovedných za jednotlivé projekty, aby bolo možné znalosti navzájom si vymieňať.
Počas veľtrhu Learntec publikovali Phillip Kollinger a Alexander Ross novú štúdiu o elektronickom vzdelávaní "Marktanalyse E-learning". Štúdia spracúva aktuálne dáta z výskumného projektu o e-businesse. Na reprezentatívnej vzorke približne 10 000 podnikov zisťovali autori e-business indikátory, ktoré môžu dať obraz o stave e-learningu. Celkom 32,1 % spoločností v oblasti poisťovníctva mieni využívať systémy e-learningu ako svoje interné pracovné nástroje (zatiaľ ich využíva iba 15 perc.). Na čele vzdelávania s využitím e-learningu je Veľká Británia s 23,1-percentným podielom, priemer v EÚ je 16,8 % (zdroj: www.global-learning.de).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:20